СДС срещу промените в достъпа до обществена информация

Промените в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) ще намалят прозрачността на администрацията и трябва да бъдат отхвърлени. Това заяви в понеделник евродепутатът и член на НИС на СДС Мартин Димитров

В началото на март депутати от Коалиция за България, НДСВ и БНС внесоха законопроект за изменение на ЗДОИ. Още тогава от неправителствената организация Програма “Достъп до информация” (ПДИ) алармираха, че готвените промени ще ограничат достъпа на гражданите и медиите до публични документи. Проблемът идва от въвеждането на противоречивото понятие “повторно използване на информация от публичния сектор”.

При преценка на администрацията всеки документ може да получи подобно определение, тъй като първото му използване винаги е влизането му в сила.

Получаването на документи за повторно използване ще става по друг режим, който включва по-дълъг срок за отговор; въвеждат се такси; премахват се частичният достъп до документи и се въвежда заинтересованост от достъпа.

Мотивите на вносителите са основани върху съществуването на директива на ЕС за повторното използване на информацията. Аргументът на ПДИ срещу новите ограничения с еврооправданието бяха, че българският закон създава много по-високите стандарти за достъп, отколкото минималните нормативи на Брюксел.

В понеделник Мартин Димитров заяви, че е направил проверка в Европейската комисия и аргументите на вносителите не са верни. “Вносителите провеждат поредната битка срещу и без това не особено голямата степен на прозрачност в България", заяви той.

Според него, ако предложенията бъдат приети, ще настане объркване сред служителите на администрацията и гражданите кое от двете заявления трябва да бъде подадено - дали Заявление за достъп до информация или Заявление за повторно използване на информация от обществения сектор.

В същото време адвокат Александър Кашъмов от ПДИ съобщи, че вносителите проекта за промени в ЗДОИ не знаят кой е направил предложените поправки. По думите му Държавна агенция за информационни технологии е плащала на експерти по 1000 лева на ден в продължение на две седмици, за да подготвят изменението.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?