СДС упрекна Софиянски в лобизъм за НДСВ заради топлофикация

Две седмици, след като бяха избрани двама изпълнителни директори на "Топлофикация" - София, Столичният общински съвет поиска нов избор на ръководство на фирмата. СОС не прие топлофикация да се управлява от двама шефове и като мажоритарен акционер, с 58% от капитала на дружеството, ще свика наново общо събрание. От СДС и БСП атакуваха представителите на общината, че не са били упълномощени да гласуват за двама директори и определиха избора им като нелегитимен.

Шефът на общинската група на СДС Стефан Иванов обвини кмета Стефан Софиянски, че в случая е лобирал за интересите на управляващите от НДСВ и за енергийното министерство. "Това не е война срещу кмета, но СДС не е параван и когато се правят неща, които застрашават решаването на проблемите от общинския съвет, ние ще реагираме", каза Иванов, цитиран от Дарик радио.

В същото време председателят на СОС и зам.шеф на СДС Владимир Кисьов каза, че министърът на енергетиката Милко Ковачев в телефонен разговор е поставил условие изпълнителните директори на столичната "Топлофикация" да са двама.

На общото събрание на "Топлофикация" - София на 14 септември т.г. двамата представители на общината гласуваха за избора на Николай Александров и Димитър Иванов за изпълнителни директори на дружеството. Досегашният шеф Валентин Димитров стана прокурист. Александров беше общински съветник от СДС в предишния СОС, след което стана експерт в общината. Иванов бе депутат от ОДС и зам.председател на енергийната комисия в 38-то Народно събрание.

Днес общинският съветник от БСП Росен Малинов посочи, че решението на 14 септември грубо нарушава гласуваният от СОС устав на "Топлофикация"-София, според който изпълнителният директор на дружеството е един. Също днес един от двамата представители на общината, гласували това решение - Пламен Илиев от партията на Софиянски, заяви че оттегля подписа си.

Столичният кмет пък едновременно упрекна колегата си от СДС Стефан Иванов, че не познава добре фактологията и историята на софийската топлофикация, като в същото време заяви, че според личното му мнение дружеството трябва да има един директор. Трябва да по-бързо да има работещо ръководство на "Топлофикация" София, защото отоплителният сезон идва, добави Софиянски.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?