Седем чиновници в МОН преместени на друга работа заради фалшивите дипломи

Седем чиновници в МОН преместени на друга работа заради фалшивите дипломи
Седем служители в Министерството на образованието и науката (МОН) са били преместени на друго работно място, докато трае проверката по сигнала за издаването и легализирането на фалшиви дипломи за завършено образование. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев преди заседанието на Министерския съвет в сряда.

Преди няколко дни стана известно, че фалшиви дипломи на български граждани са били засечени в съседни страни от работодатели, усъмнили се в тях заради професионалните качества на притежателите им

И в седемте случая има образувани дисциплинарни преписки. Ние изискваме обяснения за това, което е направено от съответните служители като пропуски или като неправомерни действия, каза Вълчев. Като пример той даде завеждането на една и съща преписка от един и същи човек под два различни номера, което създава възможност в бъдеще да има свободно място в регистъра.

Преместването на друго работно място не е санкция, а временна мярка, за да нямат служителите достъп до съответните архиви и електронните масиви, каза министърът.

Санкция ще има тогава, когато приключи проверката от моя страна, отбеляза Вълчев и допълни, че за налагането на други санкции има специализирани органи.

Според министъра не се знае колко фалшиви дипломи са издадени, той като легализациите се съхраняват в архива на министерството не повече от година-две. Много трудно е да се каже откога съществува тази система и колко са тези дипломи, каза Вълчев. Той посочи, че за един месец има поне десетина сгрешени или дублирани номера в регистратурата.

Министърът гарантира, че ще бъдат предприети много бързи мерки за промяна в системата. До края на седмицата директорът на административна дирекция и ръководителят на инспектората трябва да докладват за мерките, взети по документооборота, така че тези неща да не се повтарят, посочи Вълчев. Той допълни, че не е възможно да се проверят всички дипломи, издадени в България, и апелира, където има съмнения, информацията да бъде подавана към МОН за съответната проверка.

Това може да стане само по конкретен повод или сигнал, няколко милиона дипломи няма как да бъдат проверени, отбеляза министърът.

Не бива да си внушаваме, че всяка втора или трета диплома в България е фалшива. За съжаление, според мен, не са малко и случаите на дипломи с невярно съдържание, каза още Вълчев.

Споделяне

Още от България