Седем души са убити и трима ранени при стрелба в колеж в САЩ

Заподозреният е задържан, след като се предал сам

Седем души са убити и трима ранени при стрелба в колеж в САЩ

Седем души са убити и трима ранени, след като въоръжен мъж откри стрелба в частен религиозен колеж в Оукланд, щата Калифорния. Полицията съобщи, че е задържала вероятния извършител и че няма пряка опасност за обществената сигурност в района. Той е бил задържан в търговски център на няколко мили от стрелбата, след като се предал сам с думите “Стрелях срещу хора”.

Вестник "Лос Анджелис таймс" пише, че според полицията убиецът е 43-годишният кореец по произход Уан Го, бивш студент в колежа. Той бил в една от класните стаи, когато се изправил и започнал да стреля напосоки с пистолет или револвер. Стрелял и извън стаята. В този момент в кампуса на университета се намирали около 35 човека.

След това Го се качил на колата на една от жертвите си и избягал, но впоследствие се предал на полицията, посочва вестникът.

"Лос Анджелис таймс" подчертава, че засега няма оповестена информация за мотивите на убиеца, но цитира местни медии, че той вероятно е бил изключен или сам е напуснал колежа.

"Сан Франсиско кроникъл" пише, че бившият студент имал големи финансови задължения и е извършил няколко малки пътно-транспортни нарушения в щата Вирджиния, където е живял преди това. Уан Го бил изключен от колежа "Ойкос" в Оукланд преди няколко месеца.

Освен това, според "Сан Франсиско кроникъл", през миналата година кореецът бил загубил двама близки хора. Брат му загинал в автомобилна катастрофа по време на обучение в специални части, а майка му починала в Сеул, където се преместила от Оукланд.

"Ню Йорк таймс" цитира изявление кмета на Оукланд Джан Цюан, че повечето от убитите при стрелбата са по произход корейци. В уебсайта на колежа "Ойкос" се съобщава, че той осигурява курсове за медицински сестри, както и по музика, английски, теология и други. В християнския колеж се обучават предимно корейци или американски корейци.

"Вашингтон пост" привежда разказа на една от оцелелите в кръвопролитието, според който убиецът бил от нейния клас за медицински сестри, но не бил идвал на занятия от няколко месеца. Когато се появил вчера, заповядал на студентите да се подредят до стената. Щом показал оръжието си, студентите се разбягали и той започнал да стреля.

Друг очевидец съобщил, че въоръженият мъж е застрелял от упор един човек по време на час, а след това направил стаята на решето.

Пасторът Джон Ким, който основал училището преди 10 години, каза, че чул около 30 изстрела в сградата.

Само преди месец въоръжен ученик в Охайо откри огън в гимназиално кафене и уби трима души. Това бе най-кървавият случай в американска гимназия през последните шест години.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?