Седем отвлечени шофьори в Ирак са освободени

Седем шофьори на камиони, отвлечени преди месец в Ирак, бяха освободени в сряда.

"KGL спечели битката", заяви в сряда говорителят на компанията Kuwait and Gulf Link Transport company, която е техен работодател.

Тримата индийци, тримата кенийци и един египтянин били отведени в индийското посолство в Багдад, преди да бъдат закарани до летището, откъдето да отпътуват за Кувейт, посочи източник от посолството на Индия.

Групировката Тайна ислямска армия - Бригада на черните знамена съобщи за освобождаването им в свое изявление. В него се казва, че тъй като исканията ѝ са били удовлетворени - фирмата KGL, за която работят шофьорите и която доставя оборудване на "американските неверници", се изтегля от Ирак, групировката решила да ги освободи. В декларацията е отправено предупреждението, че тя ще бъде безмилостна към всички, които помагат на окупаторите, и ще ги мачка с железен юмрук.

Групировката Тайна ислямска армия - Бригада на черните знамена отвлече седмината шофьори на 21 юли и заплаши да ги убие, ако фирмата не се изтегли от Ирак. KGL прие условието на похитителите на 27 август.

Освобождаването на заложниците бе обявено първо от сателитната телевизия Ал Арабия, която ги интервюира на живо. Пленниците изглеждаха спокойни и в добро здраве, посочва АФП.

В Кайро египетският министър на външните работи Ахмед Абул Гаит заяви, че страната му благодари на всички, които са допринесли за освобождаването на заложниците.

Ултиматумът за френските заложници бе удължен

В същото време ултиматумът за екзекуцията на двамата отвлечени френски журналисти, който изтече във вторник вечерта, бе удължен до сряда вечерта, според представител на Арабската лига.

Ислямистката групировка, която ги отвлече, заплаши да ги убие, ако френското правителство приложи закона за забрана за носене на мюсюлмански забрадки във френските държавни училища. Париж обаче заяви, че няма да се поддаде на натиска и същевременно предприе редица дипломатически инициативи за спасяването на заложниците, чийто първи ултиматум изтече в понеделник вечер.

Папа Йоан Павел II по време на седмичната си молитва в сряда призова за освобождаването на двамата журналисти и край на насилието.

23 заложници са екзекутирани в Ирак, двама от които българи

В сряда Си Ен Ен съобщи, че 23 заложници са били убити в Ирак, сред които един американец, двама българи, датчанин, двама италианци, един ливанец, двама пакистанци, един южнокореец, турчин и 12 непалци.

За други четирима заложници различни групировки съобщиха, че са ги екзекутирали, но все още няма независимо потвърждение на информацията.

Последно за подобен случай бе съобщено през август, когато бе показано обезглавяването на мъж, който преди това каза, че е египтянин, шпионирал за американците.

През юни бе излъчен видеозапис на убийството на американски войник, но американската армия не потвърди информацията.

Третият случай се отнася за двама германци, които, според непотвърдена информация, са заловени и убити през април.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?