Седем процента от българите са били доброволци

Седем процента от българите са били, ангажирани с доброволческа дейност в България за 2014 г. Това каза президентът Росен Плевнелиев на церемония по връчване на наградите "Доброволческа инициатива 2014 г.".

Седем процента от милиони българи са стотици хиляди българи. По думите му повечето от доброволците са млади, високообразовани хора, работещи или продължаващи своето образование, живеещи предимно в големите градове и голяма част от тях са запалени от каузата на свои приятели, връстници, колеги.

"Доброволците заслужават подкрепа от всички - от публичните институции, неправителствените организации, от медиите, от бизнеса", добави държавният глава.

Росен Плевнелиев определи изминалата 2014 г. като "една извънредно трудна година, комбинация на външни и вътрешни кризи, година на рекорден брой бедствия и аварии в страната".

Той припомни, че когато централната и местната власт са били затруднени, хиляди доброволци се притекоха на помощ, за да дадат надежда на хората в беда.

От 66 номинирани за наградата "Доброволческа инициатива 2014г." жури в състав: Иван Станчов, Бойко Станкушев, Анета Милкова, Алексей Лазаров и Огнян Златев определи трима победители. Това са доброволците на "Каритас София" и "CVS България" в Интеграционния център към Държавната агенция за бежанците, Фондацията "Подслон за човечеството" /"Хабитат България"/ и Центърът за работа с доброволци към СОУ "Паисий
Хилендарски" - Хасково.

Споделяне

Още от България