Седем страни искат изваждане на Венецуела от Организацията на американските държави

Президентът на Венецуела Николас Мадуро

САЩ призоваха за преустановяване на членството на Венецуела в Организацията на американските държави, обвинявайки латиноамериканската страна, че се отклонява от демократичните правила, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.


Призивът бе подкрепен от още шест влиятелни страни в организацията - Канада, Мексико, Бразилия, Чили, Аржентина и Перу.


По време на годишното общо събрание на организацията, провеждащо се във Вашингтон, американският държавен секретар Майк Помпейо повтори американския призив за суспендиране на венецуелското членство. Подобно нещо е предвидено в устава на организацията, в случай че страна членка преустанови по един противоконституционен начин демократичния ред. Подобен призив отправи и американският вицепрезидент Майк Пенс малко след венецуелските президентски избори на 20 май, спечелени от Николас Мадуро, но определени като "фарс" от САЩ.


"Суспендирането на членството не е самоцел. То ще покаже, че действията на организацията отговарят на нейните думи, то ще изпрати силно послание на режима на Мадуро, а именно, че само истински избори ще позволят на вашето правителство да се интегрира в общността на нациите", каза Помпейо. Той призова още латиноамерикански страни да се присъединят към кампанията на САЩ за икономически и дипломатически санкции срещу Каракас.


Проект на резолюция, представен на годишното общо събрание на Организацията на американските държави, призовава да не бъдат признати резултатите от изборите във Венецуела, смятани за противоконституционни. В документа Вашингтон и гореспоменатите шест страни призовават да се приложат механизмите за съхраняване и защита на представителната демокрация в съответствие с Интерамериканската демократична харта.

 

Става дума следователно за първи етап от процеса на суспендиране на членството. Според член 21 на хартата извънредно общо събрание на 35-те страни от Организацията на американските държави може да преустанови членството на дадена страна в нея.


"Трябва да имаме един континент без диктатури", заяви генералният секретар на организацията Луис Алмагро, който е много критичен към Мадуро.

Споделяне

Още от Свят