Седемгодишен връх на цената на златото заради страха от коронавируса

Седемгодишен връх на цената на златото заради страха от коронавируса

Цената на златото достигна седемгодишен връх, след като страховете относно коронавируса накараха инвеститорите да търсят по-сигурно място за своите пари, предаде ББС в понеделник.

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива, каквито не са виждани от февруари 2013 г. Априлските фючърси на благородния метал на нюйоркската борса Комекс (Comex) поскъпнаха с 2.5 на сто до 1690.2 долара за тройунция. Максимално достиганата цена на златото е 1691.7 долара за тройунция.

Междувременно стоковите пазари в Европа отвориха с по-ниски стойности, като лондонският индекс FTSE 100 падна с над 3 процента в ранната търговия.

В Милано основният индекс беше дори по-зле със спад от 4 процента, В Италия вече са установени пет смъртни случая от коронавирус и правителството обяви драстични мерки като ограничаване на достъпа до няколко малки града.

Франкфуртският индекс Dax и парижкият Paris Cac-40 се понижиха с над 3 процента.

Силно засегнати са и авиокомпаниите и туристическите фирми, към чиито проблеми заради болестта се прибави и пясъчна буря на Канарските острови, която също даде своя принос към спада на цените на техните акции.

Силно потърпевши са собствениците на "ИйзиДжет" и "Бритиш Еъруейз".

В понеделник паднаха и цените на петрола с повече от 3 процента, заради притустненията за доставките в Китай. Сортът Брент поевтиня до 56.57 долара за барел.

Споделяне

Още от Бизнес