Седми ден около 400 селища са без ток

Затворени пътища след като тръгнаха свалачищата

Седми ден около 400 селища са без ток

Седми ден около 400 населени места с 60 000 домакинства в страната са без ток заради обилния снеговалеж. Все още има населени места, до които няма достъп в Южна България. Работата и по възстановяването на електричеството в най-засегнатите районипродължава.

Свлачищата се активизираха и затвориха редица пътища, а за други бяха въведени ограничения за преминаване.

Нивата на язовирите и реките в Пазарджишка област постоянно се наблюдават заради очакваното им повишаване след снеготопенето. Засега няма основания за тревога. Речните нива са се повишили, но към момента нивата им не застрашават околните населени места.

Снежният капан остава за няколко села в общините Смолян и Велинград

Няколко високопланински села в Смолянска община продължават да са в снежен капан. Военна техника проправяпътищата към тях.

Пътят Кърджали - Ардино вече е отворен за движение на всички видове превозни средства.

Нормализира се и обстановката в област Велинград. Без ток обаче продължават да са 11 села. Днес аварийните екипи ще се опитат да възстановят захранването в село Пашови и местността Куртово.

Най-сериозни поражения върху електропреносната мрежа има в селата южно от Юндола. Все още няма информация кога на тези места ще има ток. Късно снощи почистващите екипи успяха да стигнат до блокираното село Бозьово, където преспите са над три метра. Днес продължава разчистването и разширяването на пътищата във високите планински части.

Затворени пътища и ограничения за движението

Снеготопенето активизира срутища и свлачища и затвори пътища, а за други бяха въведени ограничения.

Опасност от падащи камъни и свличания на земна маса има на редица места по планинските пътища както и през Искърското дефиле, Кресненското дефиле, Прохода на Републиката, първокласните пътища Мездра-Ботевград, Видин-Монтана, София-Варна и подбалканския път от София до Бургас.

Поради свличане на земна маса е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили по второкласния път Асеновград – Смолян.

Затворено е движението за всички превозни средства през третокласния път Пещера – Бяга заради свлечена скална маса. Обходният маршрут е Бяга-Брацигово-Пещера и Бяга-Капитан Димитриево-Пещера.

Скална маса затвори за движение и една лента по пътя Брацигово – Равногор в област Пазарджик. Движението се извършва само в едната лента.

Ограничение за движение само в едната лента има и по пътя Широка лъка – Девин. Причината е пропадане на банкет и еластична ограда.

Отново е затворен за движение пътя Кричим – Девин заради активизиралото се свлачище. То беше разчистено преди седмици, но пътят отново е затрупан със скална маса.

Временно ограничено на движението на превозните средства в едната лента е въведено и по първокласния път Пловдив-Хасково в района на Садово. Причината е наводнение на пътя. Скоростта е ограничена до 30 км/ч, а шофьорите да карат с повишено внимание, препоръчват от пътната агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от България