СЕМ спря конкурсите за ефирните телевизии

Съветът за електронни медии (СЕМ) отложи конкурсите за телевизионна дейност в София, Пловдив и Варна до приемане на националния цифров честотен план. Това бе решено в понеделник след почти 5-часовото заседание на регулатора, който се събра извънредно заради изпратеното в края на миналата седмица писмо от Върховна апелативна прокуратура (ВАП). С него СЕМ бе призован да се съобрази с протеста на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), според която не може да се провеждат конкурси без свободни честоти.   

Решението на двата регулатора облагодетелства настоящите играчи на пазара, оставяйки в неизгодна позиция претендентите за честоти най-вече в столицата.

По-рано в понеделник Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), в която доминират именно настоящите играчи, също поиска конкурсите за ефирно разпръскване на телевизионен сигнал в трите най-големи градове да бъдат отменени, защото провеждането им без представители на КРС опорочавало цялата процедура.

Прокуратурата се намеси в конфликтната ситуация веднага след като СЕМ показа, че има желание да приключи с процедурата около лицензиите за ефирните телевизии в София, Варна и Пловдив. 

ТВ7 реагира незабавно на отмяната на конкурсите. В понеделник изпълнителният директор на телевизията Диляна Грозданова алармира с писмо българските и европейските институции за “грубо превишаване на правомощията на прокуратурата и оказване на натиск върху СЕМ” от страна на председателя на ВАП Митьо Марков. Според Грозданова, след като регулаторният орган е започнал процедурите, провеждането и финализирането им е законово задължение на СЕМ.

Още при обявяването на конкурса за ефирни телевизии от КРС се обявиха принципно против, до приемането на националния честотен план. Техни експерти не участват в избора на кандидатите.

Според запознати, голямата война е за ефирното телевизионно излъчване в София. За трите честоти в столицата в началото кандидатстваха ВВТ на оръжейния търговец и издател на в. “Дума” Петър Манджуков, ТВ7 на бившия шеф на Общинска банка Любомир Павлов , Макс ченъл на рекламния бос (определян от конкуренцията като монополист и на медийния, и на рекламния пазар) Красимир Гергов, телевизия Европа на Емил Стоянов и Мария Капон и Диема Вижън, собственост на британската Apaсe Media.  В момента на тези честоти излъчват телевизиите GTV, “Сити ТВ” и телевизия 7 дни на Петко Тодоров.

СЕМ първоначално отстрани от конкурса трима от кандидатите – ТВ7, телевизия Европа и Диема, защото нарушавали два от принципите на конкурса – доказване на капиталите и неучастие в рекламни агенции. След няколко дни СЕМ върна ТВ7 в конкурса, а през последната седмица и петчленен състав на ВАС върна без право на обжалване и Диема Вижън.  Слуховете през последната седмица определяха като победители в конкурса за София  ВВТ, ТВ7 и Макс ченъл. За останалите два града – Пловдив и Варна - СЕМ също има пресети кандидати, които се надяват да започнат в най-скоро време да излъчват.

Според медийния експерт доц. Георги Лозанов конкурсът в момента не е законосъобразен. “Все едно да искате да строите къща на даден терен, а той да е определен за нещо друго”, обясни пред Mediapool Лозанов, който е и бивш член на СЕМ. По думите му зад спора стоят различни лобита, като едното е на тези, които не искат да има конкурси, защото вече работят на честотите. Другото лоби е на оператори, които искат, но нямат шанс да стигнат до ефир.  СЕМ можеше отдавна да е решил този проблем, ако беше написал стратегия, която да регулира доста неща и особено да регламентира цифровизацията, допълни той.

Споделяне

Още от България