Семейните лекари искат обществено обсъждане на Националната здравна карта

Семейните лекари настояват Министерството на здравеопазването да организира обществен дебат по Националната здравна карта. Документът трябва да определи кои лечебни заведения ще се преструктурират и как – дали ще бъдат закрити, преобразувани, слети с други звена и т.н.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се аргументират с това, че става въпрос за важен документ, който засяга съдбата на цялата здравна система и ще повлияе върху здравето, живота и условията на труд, както на българските граждани, така и на цялото медицинско съсловие.

"Не разбираме и не приемаме почти "нелегалния" начин, по който от Министерството на здравеопазването пристъпиха към финализиране на процеса по приемане на Националната здравна карта", се казва в позиция на сдружението, изпратена до медиите.

Семейните лекари посочват, че в отделни региони на страната са свикани и проведени за кратък срок поредица съвещания по документа, в които са поканени да участват предимно представители на административните структури, а голяма част от медицинските специалисти и пациентите са игнорирани.

"Категорични сме, че документи със степен на значимост като здравната карта трябва да бъдат създавани, след като се обсъдят с всички заинтересовани и засегнати страни", посочват от сдружението.

Споделяне

Още от България