Сенатът на САЩ одобри финансирането на правителството до края на септември 2015 г.

Сенатът на САЩ одобри окончателно законопроекта за финансиране на федералното правителство за периода октомври 2014 г. - септември 2015 г., съобщиха осведомителните агенции, отбелязвайки, че с това е предотвратена опасността от спиране на работата на федералните служби.

Документът, предвиждащ отпускането на 1,1 трилиона долара, вече бе одобрен преди два дни от Камарата на представителите.

В Сената той бе приет с 56 гласа "за" при 40 против.

По-рано като предпазна мярка, за да не се стигне до блокиране на работата на правителството, Сенатът удължи с четири дни срока за временно финансиране.

Очаква се президентът Барак Обама да подпише законопроекта, преди в полунощ в сряда да изтече този удължен срок.

Приемането на закона стана след дълга и трудна битка в Сената и Камарата на представителите, белязана от продължили седмици наред при закрити врата пазарлъци и спорове за финансовите регулации и указа на Обама за легализиране на статута на милиони имигранти, отбелязва Ройтерс.

Гласуваният законопроект не засяга министерството на вътрешната сигурност, чието финансиране е осигурено само до 27 февруари, докогато републиканците ще контролират и двете камари на Конгреса. Републиканците искат чрез одобряването на бюджета на това министерство да се опитат да попречат да бъдат отпуснати средства за прилагане на разпореждането на президента за узаконяване на нелегалните имигранти.

Миналата година разногласията между демократите и републиканците в Конгреса доведоха до 16-дневно спиране на работата на правителството и изправиха САЩ на ръба на техническия дефолт, като нанесоха на държавата щети за милиарди долари.

Споделяне

Още от Свят