Сенатът отхвърли опитите за промени в новия договор СТАРТ с Русия

Сенатът на САЩ отхвърли три поправки, които по същество щяха да провалят договора за стратегическите ядрени оръжия с Русия, съобщи Ройтерс.

Сенаторите републиканци искаха да внесат промени в новия договор СТАРТ, позволяващи увеличаване на броя на оръжейните инспекции, на броя на ракетните установки и включване на тактическите ядрени оръжия в обсега му. С помощта на осем "отцепници" републиканци обаче, демократите, които контролират горната камара на Конгреса, предотвратиха внасянето на поправките.

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди в интервю вчера за агенция Интерфакс, цитирано от БТА, че всяка промяна в договора може да развали сделката, понеже "договорът не може да бъде отварян наново и да става предмет на нови преговори".

Договорът, който предвижда съкращаване на стратегическите ядрени оръжия до 1550 за всяка от двете страни, е един от приоритетите на президента Обама в усилията му да "рестартира" отношенията с бившия противник от Студената война.

Белият дом и високопоставени демократи изразиха увереност, че договорът ще може да бъде ратифициран до Коледа, понеже нужната подкрепа от две-трети от гласовете в Сената вече е почти събрана.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?