Сенатът утвърди Джон Хънтсман за посланик в Русия

Сенатът утвърди Джон Хънтсман за посланик в Русия

Американският Сенат утвърди бившия губернатор на щата Юта, бизнесмена и опитен дипломат Джон Хънтсман за посланик на САЩ в Русия, попълвайки този ключов пост на фона на разрастващите се разследвания за руска намеса в американските президентски избори, предаде Франс прес.

Петдесет и седем годишният Хънтсман е работил за няколко правителства. Той е бил посланик на страната си в Сингапур при управлението на президента Джордж Буш-старши и посланик в Китай при Барак Обама. През 2012 г. той се включи - безрезултатно - в борбата за републиканската номинация за президентските избори през 2012 г.

При изслушването за утвърждаването му, Хънтсман заяви, че не се съмнява във факта, че Русия се е намесила американския изборен процес през 2016 г. и че Москва продължава да заплашва стабилността в Европа.

Сенатът одобри също кандидатурата на Уес Мичъл за помощник-държавен
секретар по европейските и евразийските въпроси, посочва Асошиейтед прес. Този пост е възлов за американското външно министерство от гледна точка на планирането на политическия курс спрямо Русия и Европа. В предишното правителство той се заемаше от Виктория Нюланд.

Досега Мичъл е работил като директор на Центъра за анализ на европейската политика. През 2012 г. той е бил член на предизборния щаб на републиканеца Мит Ромни, който тогава участваше в надпреварата за Белия дом.

На изслушването в Сената Мичъл заяви, че понижаването на напрежението между САЩ и Русия е в интерес и на двете страни. Според него обаче руското правителство трябва да разбере, че нормализирането на отношенията ще е невъзможно, ако то напада своите съседи, нарушава правата на народа си и се опитва да подкопае доверието към американските институции и съюзници.

Мичъл смята ролята на НАТО за приоритетна при осигуряване на евроатлантическата солидарност и смята, че страните от Източна Европа играят важна роля в алианса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят