Сензори ще претеглят в движение автомобилите по "Тракия"

Две оферти за изграждането на интелигентна транспортна система за над 7.2 млн. лв.

Сензори ще претеглят в движение автомобилите по "Тракия"

Сензори ще мерят тежината на движещите се автомобили по магистрала "Тракия", електронни табла ще предупреждават за катастрофи и задръствания по магистралата, а подвижни бариери ще пренасочват трафика в тунелите при инциденти. Това е заложено в интелигентната транспортна система, с която трябва да бъде оборудвана магистрала "Тракия".

Две са подадените оферти за изграждането ѝ. Едната е на обединение "ИТС Тракия", в което влизат "Алтимате"-Букурещ и "Сиском Инженеринг" ЕАД. Другото предложение е на "Тракия ИТС", в което участват "Контракс" АД, "Кейбъл Ком" ООД и ЕТК ООД), съобщи Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Индикативната стойност на поръчката е 7 261 500 лв. без ДДС. Финансирането е осигурено от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Целта е повишаване безопасността на движение по магистралата, спазвайки последните директиви на Европейския съюз.

Проектът предвижда в тунел "Траянови врата" да се изгради уникална за България интелигентна система за автоматична идентификация на инциденти (Automatic Incident Detection – AID). Тя ще позволи чрез система от подвижни бариери да се управлява и пренасочва трафикът в една от двете тунелни тръби. По този начин при инцидент в едната тръба, тя ще се затваря за движение.

Тунелът ще има ново LED осветление, електронни информационни табели, светофарни уредби, хоризонтална и вертикална сигнализация, метеорологични станции при порталите на съоръжението и др.

На магистрала "Тракия" ще бъдат монтирани 40 електронни информационни табели (Variable message signs), по 20 във всяка посока. Чрез тях шофьорите в реално време ще се информират за възникнало събитие на пътя, което е бърза, надеждна и високотехнологична възможност за своевременно уведомяване на шофьорите за актуалната пътната обстановка, въведените ограничения и алтернативните маршрути.

С изпълнението на проекта за първи път ще бъдат монтирани и камери за измерване на средна скорост и мониторинг на трафика на определени участъци от магистрала "Тракия". Целта е повишаване безопасността на движение и спазване на ограниченията на скоростта.

Друга новост е монтирането на сензори за претегляне на моторните превозни средства в движение (Weigh in motion). Това ще позволи да се филтрират претоварените превозни средства и да се даде възможност за повече на брой, по-бързи и по-ефективни проверки. Очаква се по този начин значително да се намали износването и увреждането на пътната настилка и съоръженията на магистралата.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?