Серийно производство на нови балистични ракети почва Москва

Серийно производство на нови балистични ракети почва Москва

Русия започва серийното производство на новите балистични ракети "Булава-М", съобщи главнокомандващият на Военноморския флот Владимир Масорин, цитиран от агенция "Интерфакс". Това решение било взето след изпитателния им пуск в краяна юни.

"Въз основа на неговите резултати се взе решение за началото на серийното производство на детайлите от най-новия ракетен комплекс", каза Масорин. Той отбеляза,че производство ще започнат онези блокове и части от ракетите, които са показали надеждност, без да уточни дали това означава, че като цяло комплексът не е надежден и не е готов за серийно производство.

По думите на главнокомандващия до края на 2007 г. трябва да има още два изпитателни пуска на "Булава". Единият ще е за максималната дължина, която постигат ракетите. "Необходимо ни е да стреляме по-надалече, отколкото днес, и от друго място", каза Масорин.

Планира се през следващата година да приключат изпитанията и ракетата да се въведе на въоръжение във флота.

Адмиралът не изключи възможността в хода на предстоящите изпитания да се получат "някакви недоразумения", но изрази увереността си те да приключат успешно. "Няма друг начин, в създаването на този комплекс е вложено колосално количество интелектуален труд и финансови средства", каза той.

Изпитанията на "Булава" продължават от 2004  г., като стартът им бе успешен, но три поредни пуска през 2006 г. се оказаха неуспешни.

Балистичната ракета за морско базиране има разчетен радиус от 8 хил.км. Тя трябва да стане главното оръжие на новите стратегически подводни ракетоносци от проекта  955 "Борей". През април 2007 г. главният съд от тази серия "Юрий Долгорукий" беше спуснат на вода.

Споделяне

Още от Свят