Северна Корея заклейми наложените от ООН санкции

Северна Корея заклейми наложените от ООН санкции

Руското външно министерство съобщи, че Северна Корея не се отказва от възобновяването на шестстранните преговори за ядрената ѝ програма, независимо от санкциите, наложени от Съвета за сигурност на ООН.

В събота Съветът за сигурност единодушно одобри санкциите с резолюция, в отговор на съобщението от Пхенян за извършен ядрен опит. Представителят на комунистическата държава в ООН определи резолюцията като “акт на бандитизъм”.

В същото време заместник-външният министър на Русия Александър Алексеев, който посети Пхенян, заяви, че преговорите с участието на Южна и Северна Коря, Китай, Русия, Япония и САЩ могат да бъдат възобновени.

Шестстранните преговори не се отхвърлят, целта им за пълно освобождаване на Корейския полуостров от ядрено оръжие се запазва, каза Алексеев, цитиран от РИА Новости.

Преговорите са замразени от ноември м.г., тъй като Пхенян настоява за преки контакти с Вашингтон. САЩ обаче смятат, че в миналото Северна Корея неведнъж е нарушавала свои обещания и затова сега всякакви договорености трябва да стават с участието на всички заинтересовани страни.

Бъдещият генерален секретар на ООН – външният министър на Южна Корея Пан ги Мун – заяви в интервю за ББС, че е готов в случай на нужда да замине за Пхенян, за да бъде разрешена ядрената криза.

Япония и Южна Корея приветстваха приемането на резолюцията на ООН, която осъжда действията на Пхенян и ги оценява като “явна заплаха за международния мир и сигурност”.

Според японския премиер Шинзо Абе, приетата резолюция показва, че светът не е съгласен с придобиването на ядрено оръжие от страна на Северна Корея. Той допълни, че Токио може да разшири собствените си санкции срещу Пхенян. Япония вече забрани вноса на всякакви стоки от Северна Корея и влизането на севернокорейски плавателни съдове в нейни териториални води.

Резолюцията на ООН изисква Северна Корея да унищожи всички налични ядрени оръжия. В същото време се подчертава изрично, че срещу нея няма да бъде използвана военна сила – изискване, за което настояваха Русия и Китай.

От резолюцията отпадна американското искане за забрана за продажба на всякакво обикновено оръжие на Пхенян. Ембаргото се ограничава до тежкото въоръжение – танкове, бойни кораби, самолети и ракети.

Северна Корея няма да има достъп до всякакви материали, които могат да бъдат използвани за производство на ядрено и ракетно оръжие.

Изпълнението на мерките ще се осъществява чрез инспекции на всякакви товари, внасяни или изнасяни от Северна Корея.

Китай се обяви срещу провеждане на инспекции на борда на севернокорейски кораби в открито море. Според дипломатическия кореспондент на ББС, Пекин се опасява за стабилността в Северна Корея и не желае да се провокират каквито и да е морски конфликти.

Представителят на Русия подчерта позицията на Москва, че резолюцията трябва да изключва прилагане на военна сила и санкциите не трябва да имат неопределен срок на действие.

Приемането на резолюцията стана възможно след напрегнати преговори, в резултат на които бяха преодолени разногласията между САЩ, Франция и Великобритания, от една страна, и Русия и Китай – от друга.

Европейският съюз приветства налагането на санкции на Северна Корея и ги определи като добър сигнал за развитието на кризата с иранската ядрена програма.

"Разбира се, подкрепяме напълно икономическите и търговски санкции, наложени в събота от Съвета за сигурност на ООН", заяви в неделя председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

По думите му санкциите са много важни за авторитета на международната общност, тъй като това, което се случва в Северна Корея е много лошо и опасно не само за региона, но и за целия свят.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?