Северномакедонският премиер Зоран Заев започна чистка в партията си

снимка БГНЕС

Северномакедонският премиер Зоран Заев освободи всичките заместник-председатели в управляващата социалдемократическа партия - Фросина Ременски, Дамян Манчевски, Оливер Спасовски, Мухамед Зекири, Благой Бочварски и Петре Шилегов.

"Ще има смяна на министри, на зам.-министри и на други членове на кабинета. Ще има смяна на директори на държавни предприятия, на агенции, на държавни дружества. Ще има промяна навсякъде, където няма резултати.Навсякъде, където имаше демонстрация на арогантност, липса на доблест, на демократичен капацитет и липса на успехи. Промените ще бъдат сериозни, така както това се случи в партията, защото така трябва да бъде", подчерта Зоран Заев.

Само преди дни Заев отстрани всички 78 областни лидери на СДСМ. Сред уволнените е и досегашният генерален секретар на СДСМ Александър Кирацовски. Двама от зам.-председателите на партията имат и водещи позиции в управлението на страната. Оливер Спасовски е министър на вътрешните работи, а Петре Шилегов е кмет на Скопие.

С постоветe си се разделят още и членовете на Изпълнителния комитет, тримата секретари и ръководителят на Форума за жени. Решенията бяха взети по време на заседание на Централния съвет на СДСМ.

"До момента са сменени шестима министри - на културата, на правосъдието, на образованието и трима без ресор. Аз лично се доближавам до позицията за смяна на една трета от министрите...Ще има смяна на повече от трима министри", поясни македонският премиер.

Той очаква мнението за промените на Демократическия съюз за интеграция и на останалите участници в управлението на страната.

Зоран Заев даде съвет на опозицията също да се обнови.

"ВМРО-ДПМНЕ трябва да следва нашият пример. В момента положението там е много по-зле. Всичко е за смяна. От този отговор сами си направете изводите за какво става въпрос. Не е моя работа да се грижа за подобрението на опозицията, но мой дълг е да призова в държавата да има по-отговорна опозиция, защото това е единственият начин властта да бъде по-отговорна и по-изпълнителна", каза Заев.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?