Шансовете на Жан - Клод Трише да оглави Европейската централна банка намаляват

Във Франция днес започва съдебен процес срещу председателя на Банк дьо Франс Жан-Клод Трише във връзка с избухнал преди десет години банков скандал, който помрачава изгледите Трише да стане следващият председател на Европейската централна банка, предаде Ройтерс.

Трише ще трябва да отговаря по обвинения в съучастие в прикриване на загуби преди десетина година, когато една от най-големите банки в света, тогава държавната Креди Лионе, едва не фалира.

Трише е един от деветимата обвиняеми по случая и е в центъра на вниманието, защото се очаква през юли да поеме председателството на ЕЦБ от холандеца Вим Дуйзенберг. Заседанията по делото ще продължат от днес до средата на февруари.

Присъдата ще бъде произнесена по-късно. След десет години призракът на един от най-големите скандали в следвоенна Франция отново надвисна над човека, който отговаряше за следенето на безброй финансови сделки на държавата като шеф на отдел "Държавно съкровище" във финансовото министерство.

Адвокатите на Трише оспорват твърдението, че той е бил съучастник в публикуването на подвеждащи финансови резултати на Креди Лионе за 1992 г., като подчертават, че Трише не е имал нито точна информация, нито власт да диктува на банката какви данни да публикува.

Креди Лионе предприе широка експанзия в недвижима собственост и в холивудски киностудии след 1988, но изпадна в сериозни затруднения, след като инвестициите се оказаха губещи. През по-голямата част от последното десетилетие на миналия век банката бе поддържана от правителството чрез спасителни програми на стойност десетки милиарди евро за сметка на данъкоплатците преди да бъде приватизирана през 1999 г.

След парламентарно разследване въпросът попадна в ръцете на съдебната си9стема през 1996 г. и през юли миналата година съдия-следователят Филип Куроа реши да изпрати делото в съда.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?