Шансовете за намиране на Боян Петров все по-нищожни

Открити са инсулин, помпата за лекарството и негови вещи, но акцията по търсенето сигурно ще продължи и утре

Боян Петров

Китайските спасители, които издирват алпиниста Боян Петров, все пак са потеглили в неделя към връх Шиша Пангма, в чието подножие изчезна българинът на 3 май. Те са достигнали на десет метра от върха, но заради лошото време не са рискували да стигнат до края и са се върнали към лагер 3 и обратно по маршрута са открили в района на лагера инсулинова помпа, инсулин и вещи на Боян Петров, съобщиха от екипа на алпиниста в София, цитирани от БНР.

Макар шансовете за намиране на алпиниста да стават все по-нищожни, а жена му Радослава Ненова да призова спасителите да не рискуват живота си, те са решили да продължат акцията и в понеделник с ново изкачване до Шиша Пангма и щателно претърсване на предварително набелязани точки по обратния път към лагерите 2 и 1. Според Ненова няма шанс Петров да е оцелял над лагер 3, единствено това е възможно, ако е стигнал по-ниските райони. Деян Петков от екипа на алпиниста пък коментира, че е възможно той да изкара няколко дни без инсулин.

Засега няма и следа от българина, който предприе солов изкачване на Шиша Пангма извън експедицията, с която беше в региона. Безрезултатно беше и облитането на върха с хеликоптери в събота, а в неделя те не бяха вдигнати във въздуха заради прекалено много хора в района. Около сто души ангажира Китай в акцията по търсенето на Боян Петров след постоянна дипломатическа връзка с България.

Разрешителните на хеликоптерите изтичат на 13 май вечерта, но бе съобщено, че вероятно ще им бъде позволено да летят и в понеделник, ако има нужда.

"Китай решава кога да се прекрати издирването", заяви Петков. Това зависи от метеорологичните условия, за които се очаква влошаване след дни.
 
Съпругата Радослава призова спасителите да не рискуват  живота си

Съпругата на алпиниста - Радослава Ненова, написа в неделя в профила си във Фейсбук, че не иска животът на спасителите да бъде рискуван. Тя им е казала, че предпочита на слизане да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив, без да правят опит да се качват до върха.

"От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи", според Радослава Ненова.

"Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам че като слязат ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване..., но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването от тук на сетне са техни", написа още тя. "Едно е сигурно - написахме история и тя заслужава да бъде запомнена. Заради Боян!", допълва се в поста.

Дъщерята Тея: "Баща ми е там, където винаги е искал да бъде"

"През тази изминала седмица останах без думи. И все още не знам какво да кажа. Още от малка все чувах странни за мен думи като ‘‘Аконкагуа‘‘ или ‘‘Боуд Пик‘‘, и не бях особено сигурна това какво значи. По-късно ми стана напълно ясно, че това са планини и върхове. От години това за мен беше станало автоматично – той отиваше всяко лято и се връщаше". Това написа във Фейсбук дъщерята на алпиниста Тея, която е от първия му брак.

"Знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не бях много обмисляла факта, че изведнъж ще има сериозен проблем там горе. Искам тук да благодаря безкрайно на всички за подкрепата и вдъхването на надежда, както и на хората, които участваха в издирването на баща ми. Той e там, където винаги е искал да бъде – в планината", завършва Тея.

45-годишният Боян Петров има и малък син Явор от Радослава Ненова.

С невероятния си дух, преборил рак на простатата на два пъти и в постоянна битка с диабета, позволил му да изкачи 10 осемхилядника, той даваше сила на много хора. Последно се върна от смъртта, след като през лятото на 2016 бе блъснат от румънски автомобил при оглед на трасето на магистрала "Струма" в Кресненското дефиле в търсене на по-екологична алтернатива на пътя. След известно време в кома той се възстанови и продължи да смедва планинската си тръпка.

За много хора той ще остане и неразбран. Те не спряха в последните дни да го хулят, че си играе на Бог и рискува напразно живота си, вместо да си стои при семейството. 

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?