Шарон ще бъде подложен на трахеотомия

Шарон ще бъде подложен на трахеотомия

Израелският премиер Ариел Шарон ще бъде подложен на трахеотомия в неделя вечерта, за да му се помогне да диша без респиратор, с какъвто той диша от 4 януари, когато получи удар, съобщиха представители на болницата в Ерусалим, цитирани от световните агенции.

В същото време израелското правителство разреши на живущите в Източен Ерусалим палестинци да гласуват на изборите за законодателно събрание на автономията, насрочени за 25 януари.

Приетото решение може да се смята за най-сложното от всички въпроси, които се наложи да решава правителството след приемането на министър-председателя в болница преди 10 дни.

Състоянието на Шарон продължава да е критично, но стабилно, според официалното съобщение.

Направените в събота изследвания показват активност в двете мозъчни полукълба на Шарон. Той бе подложен на три операции, за да се предотврати мозъчния кръвоизлив и по-рано тази седмица лекарите започнаха постепенно да го извеждат от изкуствено предизвиканата кома.

Фактът, че не е дошъл в съзнание, обаче, е тревожен. Според някои от лекуващите лекари възстановяването на Шарон може да отнеме месеци, а според други не може да се каже, че той е вън от опасност.

Откакто Шарон е в болница, неговите правомощия са поети от заместника му Ехуд Олмерт.

Палестинците в Източен Ерусалим ще гласуват

Първоначално израелските власти възнамеряваха да не допускат гласуване в града,         тъй като в избирателните бюлетини трябваше да бъдат включени кандидати от радикалната групировка Хамас, която си поставя за цел да унищожи еврейската държава. Президентът на Палестинската автономия Махмуд Абас обаче заплаши в такъв случай да отмени изцяло провеждането на изборите.

В резултат на това правителството на Израел реши да разреши гласуването в Източен Ерусалим, но при условие, че там няма да бъдат издигани представители на Хамас.

ББС припомня, че Израел анексира източната част на Ерусалим през 1967 г. и я смята за своя територия, макар че съгласно международното право това е окупирана територия. Често тя бива наричана арабски Източен Ерусалим, тъй като мнозинството от населението там е палестинско. Палестинската автономия разчита Източен Ерусалим един ден да е столица на суверенната палестинска държава.

В Източен Ерусалим ще бъдат избрани едва девет от общо 132 депутати в палестинския парламент. Самият факт на провеждането на изборите в Ерусалим обаче е от голямо политическо значение за палестинците.

На предишните парламентарни избори живущите в града палестинци имаха право на глас, но за законодателното събрание не бяха издигани кандидати  от Хамас. Сегашните избори ще са първите в историята на автономията, когато Хамас се явява на избори. Според наблюдатели групировката е в състояние да нанесе сериозен удар на управляващото палестинско движение Фатах, чийто представител е и президентът Абас.

Според някои данни за Хамас могат да гласуват около една трета от палестинците.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?