Шеф в НАП уволнен след скандал с данъците на Христо Порточанов

Шеф в НАП уволнен след скандал с данъците на Христо Порточанов

Териториалният директор на Националната агенция за приходите (НАП) в Бургас Недялко Киров е уволнен от изпълнителната директорка на агенцията Мария Мургина, съобщиха от НАП в сряда.

Трудовият договор на Киров е бил едностранно прекратен, уточняват от НАП, като в съобщението се казва, че той „не е успял да се справи с професионалните си задължения. В резултат от действията му се е формирало негативно отношение на обществеността към териториалната дирекция (ТД) на НАП Бургас, което се отразява на авторитета на институцията”. Друга причина за прекратяването на правоотношението с Киров е „неспособността му да формира успешно работещ екип в дирекцията”.

За временно изпълняващ длъжността териториален директор на НАП в Бургас е назначен Димитър Минчев, досегашен заместник-директор.

С уволнението на Киров приключват скандалите, които от месеци разтърсват приходната агенция в морския град, но не се задава разрешаване на причините, които доведоха до тях.

Публикации в местния и централния спортен печат следят интригата, която тръгна от информацията в края на март тази година, че известният футболен бос и общински съветник Христо Порточанов е укрил данъци в размер на 1.2 млн. лв., което е било установено от ревизионни проверки на данъчните служители от НАП – Бургас, извършени за периода 2000-2005 г. 

Според публикациите, от НАП е изтичала информация към Порточанов за работата на ревизорите. Вследствие на публично известния чадър, разпъван над Порточанов от страна на вече бившия шеф на НАП Недялко Киров, ревизионният доклад не може да бъде връчен на Порточанов вече няколко месеца, защото „той не можел да бъде открит на адреса си”. Същевременно Порточанов опровергава в медиите, че дължи на хазната данъци в размер, посочен в ревизионния доклад и заплашва със съд журналистите, които се позовават на документа.   

Заради намесата на Киров в защита на Порточанов, главният данъчен инспектор в дирекцията Стефан Иванов си подава оставката, като в мотивите си обяснява, че всячески е бил спиран да извърши ревизията над сделките на Порточанов.

Ревизията на сделките на известния с бизнесделата си бургаски футболен бос и член на Българския футболен съюз Христо Порточанов сочи, че данъчните нарушения за 1.2 млн. лв. са извършени чрез прехвърлянето на акции от ПФК "Нафтекс" на името на сина му Божин. Само лихвата по сделката, оформена през 2003 година като дарение в полза на Божин, надхвърля 400 хил. лв.

Машинацията обаче не спира дотук, защото Порточанов – младши впоследствие продава ценните книжа и срещу тях получава от собственика на клуба "Петрол Холдинг " АД в личната си банкова сметка 5 млн. лв. За тези прехвърляния бащата и синът плащат на държавата нищожната такса за дарение от 155 лв.

Според публикации в бургаския печат още през март  т. г. зам.-шефът на НАП в Бургас Димитър Минчев се е обърнал за съдействие към директора на полицията Павлин Димитров, за да иска съдействие, но още на следващия ден директорът на приходната служба Недялко Киров праща второ писмо, с което отказва съдействието.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?