Шефът на БМФ: Никога не бих купил флота за 500 млн. долара

Шефът на БМФ: Никога не бих купил флота за 500 млн. долара

Ако аз притежавах 500 млн. долара или евро, никога не бих купил Параходство “Български морски флот” (БМФ), заяви в петък пред БНР директорът на морския ни флот кап. Христо Донев по повод експертните прогнози в медиите, че дружеството, подготвяно за приватизация, струва около половин милиард долара.

В момента “ПрайсУотърхаусКупърс” готви финансовия анализ на дружеството и никой не говори официално за цена, уточни кап. Донев. Той допълни, че ако разполага с такива средства би си купил 20-25 нови кораба и с персонал от 50 души ще ги управлява много по-добре. Според шефа на морския флот, това ще е по-добре, отколкото да поеме ангажименти през следващите 10 години пред държавата и обществото, които не би могъл да изпълни.

Колкото и съблазнително да изглежда предприятието, то има много слаби страни, но “човек трябва да е отвътре, за да ги познава”, поясни шефът на БМФ и отказа да говори повече по този въпрос, заради подготовката на дружеството за продажба.

Проектът на стратегията за приватизация на дружеството бе приета от Министерски съвет в началото на февруари и предстои разглеждането и одобрението ѝ от Народното събрание. Проектодокументът предвижда фирмите, които наемат морски кораби за транспорт на товари, да имат предимство при кандидатстването за покупката на дружеството.

Правителството реши, че кандидатите трябва да са или фирми, които наемат кораби (фирма-чартьор) или консорциум, в който стратегическият инвеститор да е обединение между фирма – чартьор и корабен мениджър.

За да се класират, претендентите трябва да докажат, че през последните три години са наемали кораби за генерални или насипни товари по договор за тайм-чартър (за определено време) с общ тонаж (DWT) не по-малък от 1.3 млн. тона за всяка една година. Фирмите, които ще кандидатстват, трябва да имат доказан кредитен рейтинг минимум А3 по Moody’s, Standard&Poor’s или Fitch IBCA. Кабинетът одобри и възможността за морския ни флот да се яви кандидат, който да е обединение между стратегически инвеститор и други лица.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?