Шефът на Държавния резерв се предаде, след като бе обявен за национално издирване

Изпълняващият длъжността директор на агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” Йовчо Йовчев се предаде в четвъртък следобед в столичното следствие, след като часове по-рано бе обявен за общодържавно издирване.

Срещу Йовчев е повдигнато обвинение за безстопанственост и престъпление по служба в особено големи размери – 42 млн. лв.

Според градския прокурор Бойко Найденов заповедта за задържането е била издадена, защото Йовчев отказвал да се яви доброволно на разпит по отправените му обвинения. Прокурорът поясни, че директорът нямало да бъде задържан, ако се явявал на разпитите и сътрудничел на разследването.

По рано в четвъртък главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов призова чрез медиите Йовчев където и да се намира да се яви доброволно в което и да е поделение на МВР или в столичното следствие.

Пред Mediapool ген. Борисов обясни, че срещу Йовчев има повдигнато обвинение за безстопанственост и престъпление по служба в особено големи размери – над 42 млн. лв. Той уточни, че Йовчев е причастен към източването на близо 45 млн. лв. от резерва под формата на горива.

Директорът на резерва е излязъл в началото на април в болничен отпуск, който е изтекъл в понеделник. Оттогава той не отговарял на нито една призовка да се яви в следствието.

В късния следобед в четвъртък адвокатът на Йовчев Николай Беров заяви, че научил от медиите за общодържавното издирване на клиента му. Той определи съобщението като абсурдно.

Според Беров клиентът му продължава да е в тежко здравословно състояние. Той припомни, че Йовчев е бил лекуван в Александровска болница след прекаран инсулт.

Адвокатът каза още, че веднага след задържането на клиента му в столичното следствие е направил възражение. Той не изключи още тази вечер задържаният да бъде преместен в болнично заведение.

Заедно с Йовчев под отговорност са подведени още 9 лица – седем шефове на фирми и двама посредници, на които е наложена парична гаранция от по 5 хил. лв.  

Ген. Борисов обясни още, че сигналът за схемата за източване е подаден още през юли 2004 г., откогато над него започнали работа служителите от НСБОП.

Фирми сключвали договори с държавния резерв за ползване на гориво – главно моторно-дизелово – чрез подправени банкови гаранции за над 60 млн. лв. Те трябвало да възстановят на резерва горивото в определен срок, което не правели.

Така щетите за държавния резерв от продължилата повече от година далавера са нараснали на 45 млн. лв. 

Горивото е било изтеглено от базите на държавния резерв в Сливен и Поликраище.

Още на 30 ноември миналата година по случая е заведено следствено дело, обясни ген. Борисов.

Той уточни, че операцията се ръководи от главния прокурор и прокурори от Върховната касационна прокуратура. Проверките са се извършвали от Столичната градска прокуратура и НСБОП.

Гласност на случая даде още в началото на декември миналата година прокуратурата, като бе обявено, че специализираните служби на МВР са извършили обиски в Плевен, Бургас, Пловдив, Сливен и София.

Аферата бе припомнена и в края на февруари тази година от депутатите от СДС Йордан Бакалов и Васил Василев.

Тогава депутатите заявиха, че горивата са взети от 12-15 фирми за консумация.

Банковите гаранции за количеството гориво, което фирмите трябвало да върнат обратно на резерва, се оказали фалшиви и така от резерва са източени огромните средства.

Според Бакалов и Василев в договорите с държавния резерв липсвал срок, в който фирмите трябвало да възстановят горивото обратно, а при две от тях не фигурирало и количеството, което трябвало да бъде върнато.

Сигналът за далаверата е бил подаден от Националната разузнавателна служба (НРС), а разследването е проведено от НСБОП, заявиха двамата депутати.

По данни на МВР фирмите, които са извършили фалшификациите миналото лято, са били 12. Двамата сини депутати обаче твърдяха, че те са 15.

Бакалов и Василев представиха като доказателство списък с фирмите, както и фактури и споразумения.

Имената на изнесените от депутатите фирми бяха "Стронг - 3" ЕООД, "Гачев - Валери Гачев" ЕТ, "Милениум - Борислав Борисов" ЕТ, "ВИЕнЕн" ЕООД, "Металтрейдинг" ЕООД, "Химкотрейд" ЕООД, "Тоби-со" ЕООД, "Стром 98" ЕООД, "Събка Димитрова Тодорова – ЕТ - Луковит",  "Даян  - Тодор Любомиров" ЕТ, "Адонай - 7" ЕООД,  "Вилиес интернешънъл Цоло Петков" ЕТ, "Юна комерс" ЕООД,  "Морис - Димитър Димитров" ЕТ, "Даян - Христина Нехризова" ЕТ.

Депутатите изтъкнаха, че голяма част от закононарушителите се повтарят с фалшификаторите, свързани със зърнената афера с резерва.

Като пример те посочиха "Събка Димитрова Тодорова - ЕТ - Луковит". Неофициално народни представители казаха, че част от тези фирми са свързани с бизнесмена Мирчо Петров, който пък е близък до бившия земеделски министър Мехмед Дикме.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?