Шефът на Държавния резерв се предаде, след като бе обявен за национално издирване

Изпълняващият длъжността директор на агенция “Държавен резерв и военновременни запаси” Йовчо Йовчев се предаде в четвъртък следобед в столичното следствие, след като часове по-рано бе обявен за общодържавно издирване.

Срещу Йовчев е повдигнато обвинение за безстопанственост и престъпление по служба в особено големи размери – 42 млн. лв.

Според градския прокурор Бойко Найденов заповедта за задържането е била издадена, защото Йовчев отказвал да се яви доброволно на разпит по отправените му обвинения. Прокурорът поясни, че директорът нямало да бъде задържан, ако се явявал на разпитите и сътрудничел на разследването.

По рано в четвъртък главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов призова чрез медиите Йовчев където и да се намира да се яви доброволно в което и да е поделение на МВР или в столичното следствие.

Пред Mediapool ген. Борисов обясни, че срещу Йовчев има повдигнато обвинение за безстопанственост и престъпление по служба в особено големи размери – над 42 млн. лв. Той уточни, че Йовчев е причастен към източването на близо 45 млн. лв. от резерва под формата на горива.

Директорът на резерва е излязъл в началото на април в болничен отпуск, който е изтекъл в понеделник. Оттогава той не отговарял на нито една призовка да се яви в следствието.

В късния следобед в четвъртък адвокатът на Йовчев Николай Беров заяви, че научил от медиите за общодържавното издирване на клиента му. Той определи съобщението като абсурдно.

Според Беров клиентът му продължава да е в тежко здравословно състояние. Той припомни, че Йовчев е бил лекуван в Александровска болница след прекаран инсулт.

Адвокатът каза още, че веднага след задържането на клиента му в столичното следствие е направил възражение. Той не изключи още тази вечер задържаният да бъде преместен в болнично заведение.

Заедно с Йовчев под отговорност са подведени още 9 лица – седем шефове на фирми и двама посредници, на които е наложена парична гаранция от по 5 хил. лв.  

Ген. Борисов обясни още, че сигналът за схемата за източване е подаден още през юли 2004 г., откогато над него започнали работа служителите от НСБОП.

Фирми сключвали договори с държавния резерв за ползване на гориво – главно моторно-дизелово – чрез подправени банкови гаранции за над 60 млн. лв. Те трябвало да възстановят на резерва горивото в определен срок, което не правели.

Така щетите за държавния резерв от продължилата повече от година далавера са нараснали на 45 млн. лв. 

Горивото е било изтеглено от базите на държавния резерв в Сливен и Поликраище.

Още на 30 ноември миналата година по случая е заведено следствено дело, обясни ген. Борисов.

Той уточни, че операцията се ръководи от главния прокурор и прокурори от Върховната касационна прокуратура. Проверките са се извършвали от Столичната градска прокуратура и НСБОП.

Гласност на случая даде още в началото на декември миналата година прокуратурата, като бе обявено, че специализираните служби на МВР са извършили обиски в Плевен, Бургас, Пловдив, Сливен и София.

Аферата бе припомнена и в края на февруари тази година от депутатите от СДС Йордан Бакалов и Васил Василев.

Тогава депутатите заявиха, че горивата са взети от 12-15 фирми за консумация.

Банковите гаранции за количеството гориво, което фирмите трябвало да върнат обратно на резерва, се оказали фалшиви и така от резерва са източени огромните средства.

Според Бакалов и Василев в договорите с държавния резерв липсвал срок, в който фирмите трябвало да възстановят горивото обратно, а при две от тях не фигурирало и количеството, което трябвало да бъде върнато.

Сигналът за далаверата е бил подаден от Националната разузнавателна служба (НРС), а разследването е проведено от НСБОП, заявиха двамата депутати.

По данни на МВР фирмите, които са извършили фалшификациите миналото лято, са били 12. Двамата сини депутати обаче твърдяха, че те са 15.

Бакалов и Василев представиха като доказателство списък с фирмите, както и фактури и споразумения.

Имената на изнесените от депутатите фирми бяха "Стронг - 3" ЕООД, "Гачев - Валери Гачев" ЕТ, "Милениум - Борислав Борисов" ЕТ, "ВИЕнЕн" ЕООД, "Металтрейдинг" ЕООД, "Химкотрейд" ЕООД, "Тоби-со" ЕООД, "Стром 98" ЕООД, "Събка Димитрова Тодорова – ЕТ - Луковит",  "Даян  - Тодор Любомиров" ЕТ, "Адонай - 7" ЕООД,  "Вилиес интернешънъл Цоло Петков" ЕТ, "Юна комерс" ЕООД,  "Морис - Димитър Димитров" ЕТ, "Даян - Христина Нехризова" ЕТ.

Депутатите изтъкнаха, че голяма част от закононарушителите се повтарят с фалшификаторите, свързани със зърнената афера с резерва.

Като пример те посочиха "Събка Димитрова Тодорова - ЕТ - Луковит". Неофициално народни представители казаха, че част от тези фирми са свързани с бизнесмена Мирчо Петров, който пък е близък до бившия земеделски министър Мехмед Дикме.

Споделяне
Още по темата
Още от България

Смятате ли, че президентът е "сготвил" премиера със снимките от спалнята?