Шефът на Демократическата партия в САЩ подаде оставка

Американската Демократическа партия, която претърпя сериозно поражение на междинните избори за Конгрес, сменя ръководството си, предаде ИТАР-ТАСС.

Снощи лидерът на демократите в Камарата на представителите Ричард Гепхардт официално обяви, че подава оставка. Той запазва мястото си в новата Камара на представителите, която ще започне работа в началото на януари, но някой друг ще оглави партийната фракция.

Ройтерс съобщава, че двама души се съревновават за поста на Гепхардт - Нанси Пелози от Калифорния, известна с либералните си възгледи, и Мартин Фрост от Тексас, смятан за центрист.

Самият Гепхардт не подкрепя явно нито един от двамата. "Всеки от тях би се справил чудестно. И двамата имат способностите, необходими, за да обединят всички в лагера", каза той.

Състоялите се във вторник избори бяха провал за демократите. Републиканците не само завоюваха мнозинство в Сената, но и подобриха позициите си в Камарата на представителите.

Много специалисти предполагат, че оттеглянето на Гепхардт от поста начело на демократическата фракция ще му развърже ръцете да се кандидира в президентските избори през 2004 г. Самият той твърди, че още не е взел решение по този въпрос. "Не съм решил нищо друго освен да се оттегля от лидерското място в Камарата на представителите. Сега има много възможности."

По БТА

Споделяне

Още от Свят

Да подаде ли оставка здравният министър, както искат ресторантьорите?