Шефът на "Екоравновесие" поема столичния зоопарк

Шефът на "Екоравновесие" поема столичния зоопарк

След поредицата от смъртни случаи на животни в Зоологическата градина в София дългогодишният ѝ шеф Иван Иванов е сменен и на негово място е назначен директорът на столичното общинско предприятие "Екоравновесие" Манол Нейков. Това съобщи БНТ в петък, след като стана ясно, че преди ден е умрял и женският бизон.

Иван Иванов ще остане на работа в зоопарка, но само като ветеринарен лекар. Той твърди, че смяната е станала по негово искане, тъй като бил изключително уморен и му оставали само два месеца преди пенсиониране.

След смъртта на женския бизон, който беше поставен на системи, сега в зоопарка остава само едно бебе-бизон, а починалите животни през последната седмица стават общо 10.

Работната версия на Агенцията по храните е за тежко отравяне на животните вследствие на токсини в храната.

Версията обаче не може да бъде категорично потвърдена, тъй като резултатите от изследванията на кръвта на починалите животни и храната още не са готови, съобщиха от агенцията. Други болни животни в зоопарка обаче няма.

Според вестник "24 часа" бизоните в столичната зоологическа градина може да са били и умишлено отровени. В червата им са открити токсини, които са поразили вътрешните им органи

Възможно е обаче и смъртта на животните да е заради гъбички във фуража, развили се от високата влага.Изцяло е отхвърлена първоначалната версия, обявена от Столична община, че животните са умрели заради пестициди във фуражите.

Липсва достатъчно информация по случая, но ситуацията насочва и към хипотеза, че може вътрешен човек да е отровил животните с цел да отстрани директора на зоопарка Иван Иванов, коментира зам.-шефът на Съюза на ветеринарните лекари в България д-р Красимир Каменов, цитиран от ”24 часа”.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?