Шефът на фонд “Земеделие” махнат окончателно, Станишев решава за нов

Шефът на фонд “Земеделие” махнат окончателно, Станишев решава за нов
Изпълнителният директор на фонд “Земеделие” Асен Друмев, който е разследван за неизгодни сделки, окончателно се оттегля от поста след подадена оставка на 4 май. Това съобщи Министерството на земеделието и горите (МЗГ) на 15 май, ден след като Управителният съвет (УС) на фонда е одобрил това.

Министърът на земеделието Нихат Кабил (ДПС), който от два месеца се опитваше да събере УС на заседание, но то все се проваляше поради липса на кворум, възнамеряваше за поиска одобрение на временен директор на фонда. За такъв той предложи Ализан Яхова, зам.-директор на фонда от квотата на ДПС. Това предложение обаче изобщо не е било подложено на гласуване в УС, защото министърът го оттеглил. Преди това той не успя да получи решение на подпис от членовете на УС за утвърждаване на кандидатурата.

С освобождаването на Друмев, който шест години беше начело на фонд “Земеделие” като доверен човек на ДПС, се отваря пътя за назначаване на нов директор. Министър Кабил ще предложи такъв в четвъртък на премиера Сергей Станишев, който вероятно ще съгласува кандидатурата с лидерите на другите две коалиционни партии. Към момента Нихат Кабил отказва да обявява имена, вероятно за да се спести политическо напрежение около този ключов пост.

След временното отстраняване на Друмев преди няколко месеца плащанията по европейската програма САПАРД бяха блокирани, тъй като нямаше и все още няма друг оторизиран да подписва съответните документи. С решението да не се избира временен шеф, а да се назначава нов титуляр, тези плащания ще останат запушени неизвестно още колко време. Министерството на финансите, което е координатор по европейските плащания, е педантично по отношение на оторизациите заради строгото наблюдение от Брюксел.

Очакванията са новият шеф на фонд “Земеделие” да не е от квотата на ДПС.

Освен оттеглянето Друмев, УС на фонда е решил още да освободи заместник –директора на фонда Красимир Калинкин, назначен като такъв едва преди две-три седмици на мястото на уволнения миналата година Красимир Неделчев. Калинкин, който е излъчен от квотата на НДСВ, обаче така и не заел длъжността и сега на негово място е избран Ангел Кинанов, от същата партийна квота.

Споделяне

Още от Бизнес