Шефът на Газпром и Орешарски ще обсъдят "Южен поток"

Шефът на Газпром и Орешарски ще обсъдят "Южен поток"

Шефът на руската газова компания "Газпром" Алексей Милер пристига на еднодневно посещение в София в понеделник за среща с премиера Пламен Орешарски, съобщава в събота вестник „Труд“.

Според медията, която се позовава на източници в икономическото министерство, основната тема на разговора ще бъде довършването на газопровода "Южен поток".

Според вестник „Стандарт“ пък шефът на "Газпром" се очаква да кацне в София около обед, след което веднага ще се отправи към Министерски съвет за разговор с Орешарски, в който ще участват още министърът на икономиката Драгомир Стойнев и представители на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Изданието твърди, че "във връзка с добрите и взаимоизгодни  отношения между България и Русия в търговията и преноса на газ, както и настоящото сътрудничество около изграждането на "Южен поток" Алексей Милер ще бъде удостоен с почетното звание доктор хонорис кауза от Университета по архитектура, строителство и геодезия".

По план строителството на газопровода трябваше да започне в средата на лятото на българска територия. Това все още не може да се случи, защото проектът няма одобрена оценка за въздействие върху околната среда, нито строително разрешително.
Българският енергиен холдинг притежава половината проектна компания за изграждане на "Южен поток" у нас.

Очаква се цената на тръбата да бъде около 3 млрд. евро, като България се е уговорила да не инвестира нищо, но и да не взема транзитни такси в продължение на 15 години.
След построяването на тръбата ще бъде спрян газопроводът, по който България получава природен газ в момента и който минава през Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?