Шефът на НСО да бъде отстранен и разследван заради полицейското насилие, поискаха депутати

Снимка: БГНЕС

Шефът на Националната служба "Охрана" ген. Емил Тонев да бъде отстранен от поста си и разследван заради укриване на видеозаписите с полицейско насилие от протестите миналата година. Това препоръчват депутати от временната комисия за разследване на действията на МВР по време на недоволството срещу третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Препоръката е записана в доклад на комисията, който ще бъде гласуван във вторник, съобщи председателят ѝ Николай Хаджигенов.

Трябва да бъде отстранена и прокурор Вероника Трифонова, твърди той. Тя е магистратът, прекратил делата за нанасяне на телесни повреди на двама от протестиращите с аргумента, че те не са дали показания и нямало достатъчно доказателства за полицейско насилие. Според Хаджигенов обаче тя е разполагала със записите, на които ясно се виждат действията на полицейските служители.

Въпросните кадри се появиха в общественото пространство година след протестите. През цялото време от НСО твърдят, че не разполагат с тях, въпреки че те са направени от охранителната камера над входа на Министерския съвет, за която отговаря службата. Записите бяха открити в СДВР, където са били пратени, за да бъдат приобщени като материали по проверка срещу полицейските служители. Тя завърши с констатации за нарушения, а на полицаите бяха наложени минимални наказания.

Едва година по-късно се видя, че служителите са удряли, ритали и са се гаврили с младежи с белезници, арестувани на площада. Разбра се, че междувременно един от наказаните – Андон Андонов – е преминал на работа от МВР в Бюрото за защита към главния прокурор. Чак когато записите станаха публични, бе обявено, че на Андонов са повдигнати обвинения и е отстранен от работа.

Според Хаджигенов шефът на НСО трябва да бъде разследван за това, че е унищожил записите от протестите.

"Има и други препоръки по отношение и на МВР и прокуратурата. Софийска градска и Върховната прокуратура, откакто Иван Гешев е прокурор, водят своя мълчалив протест", коментира той.

Междувременно заседанието на парламентарната комисия за контрол на службите, която трябваше да разгледа промени в закона за НСО, бе провалено поради липса на кворум. Депутатите трябваше да обсъдят поправки, намаляващи обхвата на охраняваните от службата лица. Те бяха приети на първо четене и предвиждаха бившите премиери и главният прокурор например да нямат право на бодигардове.

С провала на заседанието приемането на поправките на практика става невъзможно, тъй като президентът Румен Радев ще разпусне парламента в четвъртък.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?