Шефът на полицията в Полша сменен след корупционен скандал

Полският премиер Лешек Милер назначи днес генерал Лешек Шредер за шеф на националната полиция на мястото на досегашния началник Антони Ковалчик, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Ковалчик подаде по-рано днес оставка, без да посочи конкретна причина за оттеглянето си. Преди няколко дни обаче министърът на правосъдието и главен прокурор Гжегож Курчук потвърди, че полицейският началник е променил свидетелските си показания в рамките на разследването на аферата за корупция "Стараховице".

Предполага се, че той е злоупотребил със секретна информация за планирана полицейска операция срещу престъпна групировка в град Стараховице на 170 км южно от Варшава. Предполага се, че в групировката, която се занимава с крадени коли, оръжия и наркотици, членуват местни градски съветници от партията на Лешек Милер Съюз на демократичната левица (СДЛ).

Първоначално Ковалчик отрекъл, а след това потвърдил, че е казал на тогавашния заместник-вътрешен министър Збигнев Соботка за планираната операция. Смята се, че Соботка предал информацията на партийните си колеги от СДЛ, които на свой ред предупредили лидерите на групировката. Преди три седмици Соботка подаде оставка, а миналата седмица срещу него официално бе повдигнато обвинение, че е разкрил класифицирана информация, като по този начин попречил на криминално разследване и застрашил живота на полицаи. Соботка отрече да е злоупотребил със служебното си положение и се отказа от правото си на имунитет от съдебно преследване, с което се ползваше като член на парламента, за да може да даде показания.

Стараховице е една от най-тъмните афери в Полша. Тя се превърна в голям проблем за бившето комунистическо правителство в страната, тъй като всички заподозрени са членове на управляващата партия на премиера Милер. Министърът на вътрешните работи Кшищоф Яник ще се изправи по-късно днес пред вот на доверие в парламента по искане на опозиционна партия, която го обвинява в липса на полицейска сигурност.

Новоназначеният шеф на националната полиция, 49-годишният Лешек Шредер е бил регионален полицейски началник във воеводство Поможе.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?