Шефът на следствието е номиниран за член на Висшия съдебен съвет

Шефът на следствието е номиниран за член на Висшия съдебен съвет

Директорът на Националната следствена служба (НСлС) и заместник главен прокурор Евгени Диков е бил номиниран от свои подчинени за член на Висшия съдебен съвет (ВСС), съобщи "Правен свят" в понеделник.

Засега няма информация за други предложени кандидатури. Следователите избират пряко един свой представител в кадровия орган на Темида, чийто състав трябва да бъде подменен тази година.

Изборът на член на ВСС от квотата на следователите трябва да се проведе в две поредни съботи – на 13 и 20 май. Срокът за внасяне на предложения е до 13 март, след което до 16 март те трябва да бъдат обявени публично, а до 30 март кандидатите трябва да представят необходимите документи и концепциите си.

В случай, че Диков бъде избран за член на съвета, на неговото място начело на НСлС ще бъде овакантено. Според неофициална информация на "Правен свят" за негов вероятен наследник се смята настоящият съдебен кадрови Ясен Тодоров, известен като активен член от мнозинството около главния прокурор Сотир Цацаров във ВСС.

Споделяне

Още от България