Шефът на спецпрокуратурата: Малките градове са взети на концесия

Иван Гешев искал да ограничи чувството за несправедливост в обществото

Снимка: БГНЕС

Малките градове в България се управляват на феодален принцип, при който определящи са местните обвързаности между представителите на различните власти, а оттам се засилва и чувството за несправедливост на българските граждани.

Такъв анализ направи пред медиите в сряда ръководителят на спецпрокуратурата Иван Гешев по повод решението на спецсъда отпреди ден да възстанови на работа разследвания за корупция кмет на Септември от ГЕРБ Марин Рачев.

Според магистратите по делото липсват каквито и да е било доказателства, че той може да възпрепятства разследващите и правото му на труд не може да бъде ограничавано само заради предположения. С уговорката, че не иска да коментира конкретните аргументи на апелативните съдии да отменят отстраняването на Рачев от длъжност, постановено на първа инстанция, Гешев увери, че с колегите му ще продължат да работят, както и досега.

"За всички е ясно, че има малки градове, които са взети на концесия, да го кажа по този начин. Които представляват, своего рода, феодални владения... Ние, прокуратурата, ще продължим да действаме по същия начин, по който действахме в случая със Септември и с всякакви други случаи, свързани с корупция. Има усещане за несправедливост в българското общество, ние ще направим всичко възможно това усещане или да отпадне, или поне да бъде силно ограничено. Т.е. ние ще правим каквото трябва, а да става каквото ще", закани се шефът на спецпрокуратурата.

Както е известно, Марин Рачев бе обвинен за умишлена безстопанственост и неизгодни сделки, като държавното обвинение му определи парична гаранция от 250 000 лева, която впоследствие спецсъдът намали до 130 000 лева. Част от аргументите за въстановяването му на поста пък бяха свързани с факта, че в два от случаите, за които е обвинен сделката е сключена от неговия заместник и от общинския съвет.

"Вижте, аз не съм в момента в съдебна зала, за да коментирам аргументи на съда. Казах ви по какви причини няма да коментирам – от уважение към съда няма да коментирам тези аргументи и от съображение, че това решение за този конкретен случай, това искане за отстраняване, е окончателно", предпочете да бъде лаконичен Гешев.

Той обаче бе подразнен от въпрос дали казусът с кмета на Септември не е бил предшестван в годините назад от определено бездействие от страна на самите разследващи в лицето на прокуратурата и МВР.

"С този тип престъпления моята структура, ако мога да се изразя по този начин, която аз ръководя, се занимава от ноември месец. Аз не съм се занимавал с разследване, принципно, на корупционни престъпления, освен най-голямата корупционна афера, както се изразих – КТБ. Но, вижте, абсолютно чиста структура никъде по света няма. Сега, ако ви кажа, че прокуратурата е идеална, ще ви излъжа. Но ако ви кажа, че и съдът е идеален, също ще ви излъжа. Значи, безгрешни хора няма. Казват, че Господ е безгрешен, но това пак е субективно мнение", добави спецпрокурорът с уточнението, че "ако всички български граждани си вършат работата, за която им плащат, всичко щеше да е много по-добре".

По отношение на евентуалния чадър, разпънат над Марин Рачев в миналото, Гешев припомни, че в нощното му шкафче бяха намерени справки от ДАНС, свързани с местните избори през 2015 г. По думите му по този въпрос тече проверка и със сигурност ще бъде установено "откъде са дошли и къде са попаднали".

"На мен ми е ясно, съвсем категорично, че на местно ниво – и го заявих в Септември – съществуват местни обвързаности между местната власт, в лицето на кметовете, между местните структури на централната власт, между кметовете и представители на съдебната власт – най-малкото те участват в съвместни банкети всяка година. Ясно е, че част от проблемът – да не се решават тези проблеми по малките населени места, са ако щете и личните отношения на местно ниво. Това е идеята на законодателя – тези престъпкения да са в специализираната прокуратура и в специализирания съд, а не в съответния окръжен съд и окръжна прокуратура", обобщи накрая Иван Гешев, защитавайки идеята на управляващите да променят подсъдността на всички корупционни дела.

Споделяне

Още от България