Шефът на военното контраразузнаване напусна поста

Шефът на военното контраразузнаване напусна поста

Директорът на служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" при Министерството на отбраната ген. майор Орлин Иванов е освободен преди ден по негова молба, съобщи министърът на отбраната Веселин Близнаков в сряда преди заседанието на правителството. 

Министърът посочи, че причините за оставката на ген. Иванов са лични. Досегашният ръководител на военното контраразузнаване няма да заема други постове в системата.

Близнаков добави, че до десет дни ще обсъди и ще предложи на министър-председателя приемник на ген. Иванов. Ще се избира от ограничен кръг хора, който министърът не пожела да конкретизира, но най-вероятно става дума за настоящи служители. До месец новият началник на служба "Сигурност - военна полиция и военно контраразузнаване" ще бъде назначен, прогнозира той.

По закон назначаването на директор на военното контраразузнаване се извършва с указ на президента.

Депутати обаче смятат, че изборът на  нов титуляр на мястото на Иванов може да се позабави, защото до няколко месеца трябва да заработи новата Национална агенция за сигурност, според идеята на министър-председателя Сергей Станишев. Новата структура ще събере под една шапка Национална служба “Сигурност”, която сега е в МВР, финансовото разузнаване, което е към МФ, военно контраразузнаване към МО и др.

Законът за създаването на новата агенция се работи усилено, представители на левицата твърдят, че проектът трябва да мине бързо.

Около напускането на ген. Иванов няма сериозна интрига, казаха няколко независими източници, запознати със случая. Твърди се, че той имал желание да смени работата си и му отнело време, докато си намери такава в частния сектор.

Орлин Иванов заема шефското място във военната сигурност от началото на 2000 г. и е един от малцината, задържали толкова време на подобен пост при смяна на различни правителства. Според експерти спецификата в тази служба изисква продължителна подготовка за заемане на по-високите длъжности в нея.

Като временно изпълняващ длъжността директор на военното контраразузнаване може да бъде назначен сегашният заместник-директор на службата Николай Николов.

Споделяне

Още от България