Шефът на военното разузнаване не гарантира дали в службата му не е имало доносници

Шефът на военното разузнаване не гарантира дали в службата му не е имало доносници

Като директор на служба "Военна информация" искам да вярвам, че между хората от военното разузнаване не е имало доносници. Това каза в петък ген.-майор Пламен Студенков в отговор на журналистически въпрос за личната му преценка за характера на работата, която се е изпълнявала в оглавяваната от него служба.

Военно-разузнавателната служба е домакин на двудневна среща на експертите по тероризма от военните разузнавания на страните от НАТО и страни от Средиземноморския диалог в София. Форумът се председателства от директора на Разузнавателното управление към Международния военен секретариат на НАТО британският контраадмирал Крис Клейтън и от генерал Студенков.

Комисията по досиетата ще прецени, след като се запознае с предоставените ѝ материали, кой какви задачи е изпълнявал и може ли да се причисли към категорията доносник.

Пламен Студенков съобщи още, че служба “Военна информация” е започнала изпълнението на закона за установяване на принадлежност към бившата ДС и службите в БНА, което означава, че архивът на военното  разузнаване и контраразузнаване се подготвя за предаването му на комисията.

Критерият дали служител на ВР или ВКР е бил доносник или не, е това, което се съдържа в досието му и на базата на него комисията ще може най-добре да прецени кой какви задачи е изпълнявал и дали е доносничел срещу някого от своите колеги или съседи. Всяка останала оценка е чисто субективна, каза още генералът.

Защитници на тезата за “добрите” и “лошите” ченгета от ДС се опитват да убеждават, че всички, които са били свързани с ВР и ВКР, са от “добрите” ченгета, защото са работили за военната сигурност на страната. Те “забравят”, че, например, в износа на капитали и формирането на задгранични дружества с държавни пари преди 1989 г. са участвали и служители от ВР и ВКР, данни за което излязоха в началото на деветдесетте години на миналия век.   

Пред журналистите ген. Студенков коментира и ситуацията в Афганистан от гледна точка на анализа на военната информация. Според него постъпващата информация от азиатската страна показва постепенно, но непрекъснато повишаване на опасността от терористични нападения, така и на заплахите към международните мироопазващи сили ИСАФ като цяло.

Стараем се да взимаме адекватни мерки в тясно сътрудничество с разузнавателното управление на ИСАФ, но 100 процентови мерки и гаранции за сигурност много трудно могат да се вземат, каза Студенков.

За Кандахар той посочи, че има опасност от обстрел на летището с реактивни системи за залпов огън или минохвъргачен огън. Такива е имало през последната година. Само няколко души са били леко ранени.

Българският контингент ще охранява вътрешната част на летището в Кандахар, която е една от най-сигурните, припомни още ген. Студенков.

По думите му в Кабул, където ще разширим участието си с механизирана рота, нивото на риск е приемливо за територията на Афганистан. Опасностите там са преди всичко от импровизирани взривни устройства и нападения с леко стрелково оръжие от засада, които са се увеличили в последните няколко месеца.

Гаранция няма, една от най-добрите гаранции е адекватно въоръжение и оборудване за нашата рота, посочи ген. Пламен Студенков.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?