Шефката на агенцията за малки и средни предприятия си разписала хонорар от 17 хил. лева

Марияна Велкова

Над 17 000 лева по граждански договор е получила изпълнителната директорка на Изпълнителна агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП) Марияна Велкова за миналата година, става ясно от справка по Закона за достъп на информацията, получена от лидера на СДС Мартин Димитров.

За 2011 г. Велкова е получила общо над 43 000 лева от заплата и “извънтрудови правоотношения”.

Зам.-директорът на агенцията Нина Тодорова е получила над 14 000 лева допълнителни пари. За 2011 г. трудовите и извънтрудовите ѝ възнаграждения са близо 33 000 лева.

Става въпрос за възнаграждения, които са получени във връзка с изпълнението на проект, по който сме бенефициент по Оперативна програма “Конкурентноспособност”. Това са пари, които са получени по граждански договори от екипа, който се е занимавал с него. Искам да подчертая обаче, че това не са бонуси”, заяви Велкова, цитирана от агенция Блиц. На въпрос на Дарик радио дали смята да върне парите, Велкова отговаря: “На какво основание да ги върна?".

Агенцията, ръководена от Велкова, изпълнява проект “Насърчаване интернационализацията на българските предприятия”, по който ЕК отпуска 27 млн. лева за финансиране на участията на български фирми в международни изложения.

В средата на февруари избухна скандал с представянето на наши компании в престижно изложение за храни и напитки в Москва, тъй като агенцията забавила парите за подготвяне на българските щандове и те били скалъпени на място от подръчни материали. Министерство на икономиката разпореди проверка, след като стана ясно, че българското участие в още осем международни изложения е под въпрос заради липса на пари. Проблемът е, че управляващия орган на програма “Конкурентноспособност” бавел плащанията към агенцията за вече свършена работа, при положение, че и двете структури са под шапката на икономическото министерство.

Изпълнителният директор на ИАНМСП при основно възнаграждение от 26 000 лв. явно е преценил, че много добре си е свършил работата и е получил допълнително възнаграждение от близо 17 300 лв. същото важи и за зам.-изпълнителния директор, който при основно възнаграждение от 18 800 лв. е получил допълнително възнаграждение от над 14 000 лв. тоест явно преценката е.... Друг е въпросът, кой е определил размера на бонуса - дали министърът на икономиката примерно. Те са преценили, че са постигнали толкова големи резултати, че да имат бонуси, които са в единия случай около 80 процента от заплатата, в другия - 70 на сто от заплатата", коментира Мартин Димитров.

От справката става ясно още, че системните администратори на агенцията са взели 25 600 лева над заплатата. От агенцията обяснили пред Дарик радио, че става дума за "най-малко трима души".

Шофьорите пък са си разпределили бонус от 660 лева - “за допълнителни дейности – местене на бюра и бояджийски услуги”.

Общата стойност на получените допълнителни възнаграждения от служителите в агенцията е над 127 000 лева.

Споделяне

Още от Бизнес

Как да се подходи с новата детска болница?