"Шеги и закачки" в първото дело срещу Славчо Кържев

"Шеги и закачки" в първото дело срещу Славчо Кържев

Нов спектакъл се задава в българската правосъдна система. В него главно действащо лице е някогашният районен прокурор на София Славчо Кържев, който във вторник се изправи пред съда, но в качеството си на обвиняем. Преди това заяви, че делото срещу него се наблюдава сериозно от ЕС, но не се смята за жертва. 

Пред магистратите каза, че не знае в какво го обвиняват, защото не е получил призовка и обвинителен акт в седемдневен срок след повдигане на обвиненията. Това автоматично го прави нередовно призован. Обясни обаче, че дошъл в съда, след като разбрал от вестниците, че е подсъдим. Освен това се притеснявал, че ако не се яви, “дори и барети ще му пратят”, за да го доведат. 

Кържев се ползва със славата на човек, предизвикал множество брожения в прокуратурата по време на емблематичното управление на Татарчев и Филчев. Отстраняването му безуспешно са искали бившите градски прокурори на София Нестор Несторов, Нели Дечева, Вичо Вичев, както и бившият апелативен прокурор Иван Петров.

Сега Кържев е обвинен, че от 1 април до 9 юни 2004 г. е превишил властта и правата си и иззел функциите на съда по решаване на две граждански дела в София. Опитал да убеди ищеца Георги Стоянов за постигане на спогодба със собствениците на фирма "Вектор АВ" ООД Андрей Заднепровски и Виктор Константинов. За целта Кържев е призовал Георги Стоянов в прокуратурата и го уговарял и склонявал да се откаже изцяло, или да намали размера на претендираната от него обща сума по гражданските дела в размер на 31 154 лв. и 56 ст.

Освен това прокуратурата обвинява Кържев за това, че на 8 февруари 2002 г. е склонявал прокурора Петьо Петров да върне на Петър Милев, обвиняем по досъдебно производство, лек автомобил "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.

Кържев получи препис от обвинителния акт в съдебната зала, но се оказа без адвокат. Защитникът му Георги Гатев е член на новосформирания Висш съдебен съвет (ВСС) и не може да го представлява в съда. На въпрос от съдията защо не си е сменил адвоката, след като ВСС заседава от месец, Кържев отвърна, че не го е направил, защото не е получил в срок призовка и обвинителен акт и не знае за какво го съдят.   

Съдия Петя Крънчева обаче се оказа подготвена и обяви, че разполага с данни, според който Кържев ходил в Съдебната палата на 17 октомври т.г. и е получил материалите по делото. Обвиняемият успя да се измъкне със забележката: “Къде съм ходил и от какво съм се интересувал, си е лично моя работа, по закон трябва да получа обвинителен акт.”

Кържев надделя и в спора със съдията за адресната му регистрация. Пловдивският съд, когато ме е търсил ме е намирал, заяви той по повод приложените по делото документи, че призовкарите не го открили на посоченото местожителство.

По време на прокурорстването си Славчо Кържев многократно е обвиняван за забатечване на дело. Като районен прокурор на Видин той излиза с 1200 просрочени дела. Негови противници са го спрягали и за приближен до силови босове. Въпреки тези съмнения, през 1996 г. по предложение на тогавашния главен прокурор Иван Татарчев е направен районен прокурор на София. Четири години по-късно колата на Кържев е подпалена от неизвестен извършител.

Той изненада цялата правосъдна система барабар с отразяващите дейността ѝ журналисти на 17 май миналата година, когато внесе молба във Висшия съдебен съвет за освобождаване от прокуратурата. С пълно единодушие висшите магистрати уважиха желанието му.     

Във вторник Кържев коментира пренебрежително, че  такива обвинения, каквито са повдигнати срещу него, може да има срещу всеки. “Обвиняват ме в чисто човешко поведение, а обвиненията, за които се  говореше, че ще бъдат повдигнати срещу мен след проверката в Районната прокуратура, не фигурират по това дело”, заключи той.

Следващото представление по делото ще е след месец.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?