Схема за кибер рекет се движела от сървъри в България

Снимка: ПРБ

Мащабна схема за киберрекет е действала чрез наети у нас сървъри, съобщиха от прокуратурата. Мрежата се нарича NetWalker и е функционирала от миналия март. Данни на множество потребители са източвани чрез т.нар. фишинг мейли. Чрез тях са заразявани компютри вследствие на което данните в тях са се криптирали. След това до потребителя е било изпращано искане да плати определена сума в биткойни, за да си върне информацията.

Схемата е разбита със съдействието на българските власти, съобщи прокурорът от Върховната касационна прокуратура Цветоми Йосифов. По сумите сред жертвите на NetWalker е бил университетът в Сан Франциско, откъдето платили 1 млн. долара, за да възстановят достъп до откраднати данни.

Водещата служба при разбиването на схемата е ФБР. От българска страна са участвали ГДБОП, Националната следствена служба и прокуратурата.

Повдигнати са обвинения на канадец, за когото се смята, че е получил над 27 млн. долара от изнудванията. Иззети са над 450 хил. долара в криптовалута. При ареста на канадеца в САЩ у нас са били иззети сървърите, чрез които е работела схемата.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?