Схемата 60/40 се удължава до края на септември

Частни детски градини и зъболекари ще могат да кандидатстват за дотации

Деница Сачева

Схемата 60/40 за запазване на заетостта се удължава до 30 септември и, ако се налага, ще бъде продължена до края на годината, съобщи в понеделник министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Предложението е било единодушно подкрепено от работодатели и синдикати.

За да се стигне до евентуално удължаване до края на годината, първо трябва да се видят икономическите показатели за третото тримесечие и ако се наложи мярката да бъде продължавана, тя ще е за конкретни сектори, които продължават да имат затруднения с възстановяването.

Социалните партньори се договориха от 1 юли да се разшири обхватът на секторите с право на компенсации. За подпомагане ще могат да кандидатстват частните детски ясли и градини, частните центрове за образователни услуги, стоматолозите, като и здравни заведения и специалисти без сключен договор с Националната здравноосигурителна каса.

Компенсациите ще се изплащат на базата на осигурителния доход на работника за месец май. От 1 юли минималните осигурителни доходи на заетите в туристическия бранш и ресторантите са увеличени, припомни социалният министър Деница Сачева.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за тази година, за да се включат в схемата 60/ 40, но трябва да са ги декларирали като дължими. Необходимо е обаче данъците да бъдат платени към 31 декември 2019 г.

Срокът за обработка на заявленията вероятно ще се увеличи от 7 на 10 дни заради многото работа, каза министър Сачева.

Мярката 60/40 от 1 юли ще действа заедно с две операции по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Работодателите ще могат да кандидатстват както по схемата, така и за компенсации от 290 лева в секторите пътнически превоз и туризъм. От 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева и осигуровките. Ако работодател кандидатства по тази мярка и 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице, обясни Сачева.

Работодателите и синдикатите обясниха, че подкрепят новия дизайн на схемата 60/40, тъй като са отразени предложенията им. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров определи схемата като работеща, доказателство, по думите му, са запазените работни места.

До момента по мярката 60 /40 са платени 114 милиона лева за 150 000 работници, но заявления са подадени за 290 000, като плащанията продължават.

Към 25 юни регистрираните без работа у нас са 277 000. Към същата дата на миналата година безработните са били 170 000.

"За периода на извънредното положение до момента 78 568 човека са намерили работа. В последните три седмици повече хора намират работа, отколкото загубват работа. В последните дни по 2000 души средно на ден намират работно място", каза социалният министър.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?