Шестима съдии бяха пратени във ВСС на "санаториум"

Шестима съдии бяха пратени във ВСС на "санаториум"

Висшият съдебен съвет (ВСС) не е санаториум,  изберете способните хора, които ще работят. За това призова във вторник председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев делегатите на събранието на съдиите в България, на което бяха избрани шест техни представители във ВСС. 

Претендентите за новия постоянно действаш ВСС бяха шестнадесет, но двеста и седемнадесетте делегати пратиха в него председателят на Софийски районен съд Иван Колев, Георги Шопов от Окръжния съд в Пазарджик, Божидар Сукнаров от Върховния касационен съд (ВКС), Сребрина Христова от ВАС. Те събраха над сто гласа на събранието.

След балотаж към ВСС се присъединиха Цветанка Табанджиева от ВАС и Галина Захарова, която е заместник-председател на Софийския апелативен съд.

Преди това председателят на ВКС Иван Григоров си направи самоотвод и напусна заседанието с мотива, че не е редно да участва в гласуването, тъй като след два месеца изтича мандатът му и той напуска системата.

Така магистртската квота, където място получиха четирима прокурори и един следовател на новия ВСС е запълнена. Сега трябва и парламентът да излъчи своите 11 представители. В органа влизат и тримата висши магистрати – главният прокурор и председателите на Върховния административен съд (ВАС) и на Върховния касационен съд (ВКС).

Споделяне

Още от България