“Шифърът на Леонардо” не е крадена

“Шифърът на Леонардо” не е крадена

Дан Браун, автор на “Шифърът на Леонардо”, не е откраднал идеята на по-рано издадена книга, съобщи в петък ББС като се позова на решението на Лондонския върховен съд.

Делото бе заведено по жалба на авторите на публикуваната през 1982 г. “Светата кръв и Свещения граал” Майкъл Бейджънт и Ричард Ли. Те съдят издателството и на двете книги “Рандъм хаус”.

Дан Браун коментира, че присъдата “показва, че жалбата буквално е била без основание”.

Решението на съда дава зелена светлина на пускането през май на филма “Шифърът на Леонардо”. Бейджънт и Ли трябва да платят 85% от разходите на “Рандъм хаус” в размер на почти 1.3 млн. британски лири.

И двете книги се основават на теорията, че Исус и Мария Магдалена са имали дете и неговите преки наследници са оживели до наши дни.

Бейджънт и Ли твърдяха, че Дан Браун е плагиатствал “основната тема” на книгата им.

Според съдията Джъстис Питър Смит, “Светата кръв и Свещения граал” няма основна тема.

Това е изкуствен спор за целите на съдебния процес срещу “Шифърът на Леонардо”, постанови той.

Съдията е решил, че Дан Браун е използвал предишната книга, за да напише определени части от романа си, но не е преписал същината на техния труд.

Браун заяви, че “все още е учуден, че тези двама автори изобщо са решили да заведат дело.”

Един романист трябва да е свободен, за да “черпи необходимото му” от исторически трудове, без да се изправя пред съда и да се налага да обяснява творчеството си, допълни той.

“Радвам се от днешната развръзка, не само от лична гледна точка, но и като романист”, каза Браун.

“Книгите са важна част от нашата култура и това е добър ден както за тези, които пишат, така и за тези, които обичат да четат. След като посветих толкова време и енергия на този процес, сега нямам търпение да се върна към писането на новия си роман,” допълни писателят.

Изпълнителният директор на” Рандъм хаус”, Гейл Рибук, приветства съдебното решение и заяви, че е щастлив, че правосъдието и здравият разум са победили.

“Това е твърде необичайно и много тъжно, че тези автори решиха да съдят издателите си, особено след 20 успешни години. Делото беше изключително неприятно за всички засегнати. Никога не сме вярвали, че ще се наложи да отидем на съд и няколко пъти се опитахме да обясним основанитята си на жалбоподателите”, каза издателят

Съдия Джъстис Смит е разпоредил Ли и Бейджънт да направят първончално плащане от 350 хил. лири до 5 май и отказа на авторите разрешение да обжалват.

Третият автор на “Светата кръв и Свещения граал”, Хенри Линкълн не участваше в жалбата.

По време на процеса се появиха притеснения, че ако съдът постанови вина на Дан Браун, това може да отложи премиерата на “Шифърът на Леонардо” с участието на Том Ханкс и Одри Тоту.

Филмовата компания Сони заяви, че присъдата е “много важна за бъдещето на творческото писане във Великобритания”.

Сони приветства резултата и съобщи, че ще пусне филма по екраните следващия месец, каквито са били първоначалните планове.

“Шифърът на Леонардо” все още е в топ 10 на продажбите на книги във Великобритания, докато заради съдебния спор “Светата кръв и Свещения граал” се върна отново в топ 40.

Съдия Джъстис Смит допълва: “На практика продажбите на книгата на жалбоподателите се облагодетелстваха от “Шифърът на Леонардо” (и съдебното дело)”.

Споделяне

Още от Свят