Шиитските бунтовници се изтеглиха от президентския дворец в Аден

Снимка: Архив

Шиитските бунтовници хуси и техните съюзници призори се изтеглиха от президентския дворец в южния йеменски град Аден след въздушни удари, нанесени от арабската коалиция начело със Саудитска Арабия. Това съобщи местен високопоставен служител, цитиран от Франс прес.

Вчера хусите превзеха президентския дворец, малко след като поеха контрола върху централната част на града, в който до неотдавна беше намерил убежище йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади.

Авиацията на коалицията тази нощ нанесе удари по летищата в столицата Сана и в Аден, съобщи телевизия "Ал Маядин". Освен срещу президентския дворец в Аден, удари били нанесени и срещу военния лагер Бадр, който вчера беше превзет от хусите и съюзилите се с тях армейски части. В няколко квартала на града се водят улични боеве. Бойците от т.нар. Народни комитети, подкрепящи президента Хади, се опитват да задържат в свои ръце пристанищната част на Аден, надявайки се на стоварване на морски десант.

Бойни самолети от оглавяваната от Саудитска Арабия коалиция спуснаха в петък с парашути оръжия на биещите се с шиитската група бойци в центъра на Аден, предаде Ройтерс, като се позова не местни бойци.

Доставките - леко стрелково оръжие, телекомуникационна техника и ръчни противотанкови гранатомети, били спуснати над аденския район Тауахи, в края на Аденския полуостров. Той по думите на цитираните от Ройтерс местни бойци все още е под контрола на силите, верни на президента Абд Рабу Мансур Хади.

Подкрепящият Хади вестник "Аден ал Гад" публикува снимки на поне един дървен сандък с прикрепен към него парашут, който според изданието е спуснат над Аден. Местни мъже били видени да товарят сандъците в пикапи.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?