Шофьорска грешка и дефектни спирачки причинили трагедията от Лим

Шофьорска грешка е довела до катастрофата на автобуса край река Лим, при която на 4 април 2004 г. загинаха 12 деца от Свищов. Това стана ясно в четвъртък от писмено предоставените на окръжния съд във Велико Търново заключения от третата подред автотехническа експертиза.

В представените в хода на заседанието отговори на поставените от съда въпроси, вещите лица се обединяват около становището, че по-скоро шофьорска грешка е причина за катастрофата.

Експертите потвърждават част от изводите, направени от втората експертиза, според която дефект в ябълковидния болт от кормилната уредба е могъл да предизвика инцидента. Въпреки това в новата експертиза се посочва, че този дефект може да се окаже фатален само ако предните колела на автобуса преминат през препятствие на пътя.

“Доказателства за наличието на подобни препятствия не са били открити в документите по делото”, заяви доц. Ангел Ангелов, ръководител на групата вещи лица.

Друг извод, който бе направен от експертите е, че автобусът е бил с технически неизправни спирачки. При анализа е констатирано, че спирачната ефективност на автобуса е била едва около 33 %.

Васил Василев, един от адвокатите от страна на родителите на загиналите деца, заяви на излизане от съдебната зала, че според него новата експертиза е достатъчно категорична и отговаря и на въпросите, на които втората експертиза не успя.

“Тази експертиза изчиства всички измислици на предишната, която категорично изхождаше от постановката, че шофьорът на автобуса не е виновен. Надявам се с тази експертиза делото да бъде доведено до приключване и да се стигне до присъда, но не смея да се ангажирам с каквото и да е предположение”, заяви той. 

Според адвокат Огнян Симеонов, защитник на шофьора Илия Измирлиев -  главен обвиняем на процеса - експертизата не дава ясно становище за причината, довела до катастрофата и поради това ще бъде оспорена от него и от защитата на "Пампорово"АД, което е граждански ответник по делото.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?