Шрьодер и Проди подкрепят разширяването на ЕС без да посочват конкретни дати


8 юни 2001

На срещата на върха на ЕС идната седмица в Гьотеборг ще бъде даден тласък на процеса на разширяване макар че все още няма да бъдат посочени конкретни дати, каза германският канцлер Герхард Шрьодер късно в четвъртък след срещата си с шведския министър-председател Йоран Першон, предаде Ройтерс.

Шестмесечното председателство на Швеция в ЕС успешно придвижи напред процеса на преговори за приемане на нови членки на Европейския съюз, каза Шрьодер. Той изрази надежда, че следващият председател, Белгия, ще продължи в същата посока. Германският канцлер оцени усилията на Швеция и изтъкна, че тя е успяла да отстрани сериозните пречки по пътя на разширяването. Шведското председателство ще отправи от Гьотеборг ясното послание, че процесът на разширяване е необратим. Германия изцяло подкрепя тази позиция, каза Герхард Шрьодер.

В подкрепа на разширяването се изказа и Романо Проди, председателят на Комисията на ЕС. В реч пред словенския парламент в четвъртък председателят на европейската комисия каза, че разширяването на Европейския съюз е приоритет и то трябва да бъде бързо осъществено, предаде Асошиейтед прес.

Проди също не посочи конкретни дати за приемане на нови страни-членки на ЕС, но изтъкна, че го смята за историческо задължение. Европейските лидери трябва да преценят накъде искат да върви съюзът, каза той. "Искаме ли да имаме съюз, който да има претенциите да бъде световен лидер - не само икономическа, но и политическа сила", запита председателят на Европейската комисия. В речта си пред парламента на Словения той похвали страната за постигнатия забележителен напредък в изпълнението на изискванията за членство в ЕС.

Споделяне

Още от Европа