Ще издирват Доктора чрез Интерпол

Иван Тодоров-Доктора ще бъде издирван чрез Интерпол, съобщи БНР. Хасковска окръжна прокуратура и окръжната следствена служба са подготвили искане за международното му издирване, каза Обвинител №1 на Хасково Петър Мидов, който присъства днес на заседание на Апелативната прокуратура в Пловдив.

С прокурорско постановление отпреди две седмици е наложена забрана на Иван Тодоров да напуска страната, както и разпоредено да бъде задържан за 72 часа. Мидов и директорът на Окръжната следствена служба Кръстьо Кръстев научили от пресата, че Иван Тодоров е във Франция. Бизнесменът лекувал там увредения си слух след атентата срещу него на 18 април на бул. "Цариградско шосе" в София.

Тодоров не е бил открит, когато го потърсили в дома му да го арестуват и затова сега ще го издирват с Интерпол. Искането ще бъде изпратено в началото на следващата седмица до Върховна касационна прокуратура, която трябва да го придвижи до Интерпол.

Доктора е следствен за грабеж на автомобила заедно с още десет души през 1994 г. Оттогава делото няколко пъти е спирано и възобновявано. За последно е възобновено преди двайсетина дни, съобщи днес апелативният прокурор на Пловдив Росен Димов. Причината за това десетгодишно забавяне на разследването била, че двама от обвиняемите, както и самият пострадал са извън страната и не могат да бъдат разпитани.

Иван Тодоров-Доктора бе сред посочените като контрабандисти в доклада на МВР за организираната престъпност, който в края на април бе предаден на президента и премиера.

Миналата седмица обаче директорът на НСБОП ген. Румен Миланов отказа да се съгласи с квалификацията "контрабандист", направена от журналист по адрес на Доктора, и го нарече жертва на покушение.

Главният прокурор Никола Филчев твърди, че в прокуратурата не са подавани сигнали и не се водят дела срещу Иван Тодоров и Константин Димитров-Самоковеца - също описан в доклада за организираната престъпност, и също обект на неуспешно покушение. От агенцията за финансово разузнаване и МВР обаче съобщиха, че сигнали срещу двамата са подавани в прокуратурата и дори има образувани следствени дела. Въпреки това не бе наложена забрана двамата да напускат страната.

В доклада на МВР за престъпността бяха посочени и двама прокурори, свързани с Доктора и Самоковеца - военноокръжният Трендафил Трайков и апелативният прокурор на София Иван Петров. Главният прокурор Филчев отказа да ги уволни, защото от МВР не му предоставили по-конкретна информация за тях.

Днес в. "Дневник" съобщи, че Самоковеца е бил осъден от Окръжния съд в Кюстендил през 1996 г. на 7 години затвор и е имал забрана да напуска страната до 1999 г. заради отвличане и грабеж. След три години обжалване, Самоковеца е бил на прага на оправдателна присъда. Прокурор от Софийска апелативна прокуратура, чийто шеф е бил Иван Петров, е оттеглил протеста срещу оправдаването и благодарение на това Самоковеца е обявен за невинен.

След взрива на бул. "Цариградско шосе" срещу мерцедеса на Доктора главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов обяви, че има снимки, на които политици са заедно с мафиоти. Дни по-късно медиите обявиха, че на въпросните снимки са на яхта в Монако, където редом с депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски - вече член на ръководството на ПГ, и министрите на финансите и транспорта Милен Велчев и Пламен Петров, е и Доктора. Всички са били гости на приближения до премиера бизнесмен Спас Русев.

Заради т.нар. яхтен скандал и доклада на МВР вътрешната комисия в парламента изслушва седмици наред шефове от вътрешното и финансовото министерство. Още в началото обаче бе обявено, че няма политици, свързани с контрабандисти и мафиоти.

Още от България