Ще правят нова оценка на авиокомпания "Балкан"

Съветът на кредиторите на авиокомпания "Балкан" са решили да се направили нова оценка на активите, която да послужи за основа на евентуален бъдещ оздравителен план. Тя трябва да бъде готова до месец. Новата оценка се изисква по закон, заради назначаването на нови постоянни синдици на дружеството.

С решението си съдът е дал право оценката да се извърши по два метода - на чистата стойност на активите и на дисконтираните парични потоци. Според синдик Олга Миленкова това се налага, тъй като активите на "Балкан" са много различни и не би могло един метод на оценка да изчерпи всичко, от което се интересуват и кредиторите, и вътрешните инвеститори.

При предишните синдици оценката бе извършена от Кей Пи Ем Джи, затова Олга Миленкова счита, че тази фирма би се справила най-бързо с поставената задача.

На среща с представители на Луфтханза вчера синдиците са разгледали предоставената им оферта за взимане на оперативен лизинг на два самолета "Боинг - 737-300". Ръководството на компанията е поискало от писмен отговор за техническото състояние на машините.

С тези два самолета ще се извършват полети до Цюрих и Брюксел. От Луфтханза са изразили готовност да преговарят да отдаването на лизинг на още два самолета "Боинг 737-400" за лятото на следващата година.

Търговският директор на авиокомпанията Христо Тодоров съобщи, че чартърната програма за лятото на 2002 г. е на обща стойност от 3,5 млн.щ.долара. През тази година са били изпълнени полети само за 1,827 млн.щ.долара.

"Балкан" е подписал договори за сътрудничество с австрийските авиолинии, с швейцарската "Крос еър" и е продължен договора с "Върджин атлантик" за превоз на пътници на българския превозвач от Лондон за САЩ. Цените на билетите до Америка са паднали значително и сего до там може да се пътува с билет под 400 щ.долара.

Ръководството на "Балкан" е взело решение за спиране на полетите до Казабланка, Берлин и Дубай поради намалелия брой пътници по тези дестинации.

Споделяне

Още от Бизнес