Ще се въведе максимален срок за плащане на доставките

Въвеждане на максимални договорни срокове за заплащане на доставките предвиждат промени в закона за защита на конкуренцията, които ще бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет. Това е заявил премиерът Бойко Борисов пред представители на Съюз „Произведено в България" по време на работна среща в понеделник с участието на икономическия министър Трайчо Трайков, съобщиха от правителствената пресслужба.

Обсъдени са били и възможностите за подкрепа на малкия и средния бизнес у нас, както и регламентирането на взаимоотношенията между всички субекти на пазара.

С промените в закона за защита на конкуренцията ще се прецизират правомощията на Комисията за защита на конкуренцията във връзка с действията срещу нелоялните практики и злоупотреби с пазарна мощ, обяснява още премиерът Борисов. От антимонополния орган заявиха, че не са запознати с намеренията за поправки в конкурентното право.

"Получихме пълна подкрепа и уверението на министър-председателя, че най-належащите неща, свързани с премахване на нелоялните пазарни практики, ще бъдат предприети като действия. Положителен отговор имаше и във връзка с идеята ни за подпомагане изграждането на тържища и пазари за директен достъп на продукцията на нашите предприятия до клиенти без прекупвачи и без допълнително увеличение на цените", заявява Лукан Луканов, представител на Съюза.

Според министър Трайчо Трайков подобна идея би могла да се реализира в тясно сътрудничество между представителите на бизнеса и местните власти.

Участниците в срещата са изразили мнение, че приемането на законовите промени и подобряването на условията, в които функционират малкият и средният бизнес, ще доведат до положителни промени в сферата на заетостта, възнагражденията и потреблението, допълват от Министерския съвет.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?