Шулева смени вицепремиер на Беров начело на българо-японския съвет

След 11 години, вицепремиерът и министър на търговията в кабинета Беров Кирил Цочев бе сменен като председател на българо-японския комитет. На годишното си общо събрание във вторник комитетът се преструктурира като съвет, а начело на неправителствената организация бе избрана вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева.

Цочев оглави българо-японския комитет през 1993 г. и оттогава 11 години неизменно бе начело на организацията, която обединява фирми и организации с интереси в Япония.

Като една от основните дейности на съвета днес Шулева открои привличането на японски инвестиции в България. Като перспективни области бяха посочени енергетиката, инфраструктурата, екологията и туризма. Задача на съвета е организирането на бизнес срещи между двете страни и участието в съвместни проекти.

През 2004 г. се наблюдава 21% ръст на японския пазар по отношение на чуждестранния туризъм в България, което е предпоставка за разработване на съвместни проекти в тази област.

За зам.шеф на съвета бе избран Георги Стоев от Управителния съвет на Българската търговско промишлена палата (БТПП). В ръководството влезе и бившия посланик на България в Япония Петър Андонов.

В прессъобщение от БТПП информираха, че до момента японските компании са вложили в България 25 млн.щ.долара инвестиции. През 2003 г. се наблюдава рязко увеличение на стокообмена - от 151.4 %, в сравнение с 2002 година. Вносът на японски стоки в България е увеличен с 153.7 %, като е нараснал импорта на пътнически автомобили, автоматични машини за обработка на информация, предавателни апарати за радиотелефония. България изнася за Япония основно отломки и отпадъци от алуминий, вино, необработен тютюн, дървен материал.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?