Шуменското парно стана общинско за привличане на инвеститор

Правителството реши в сряда да прехвърли безвъзмездно собствеността си върху шуменското парно на местната община. Мотив за решението е приетият ангажимент на кметството да се намери инвеститор за изграждане на когенерация за комбинирано производство на топло и електроенергия и така да покрие 11 млн. лв. дълг към "Булгаргаз". Заради борча бе спряно подаването на суровина за дружеството през ноември миналата година и така 16 хил. абонята останаха на студено.

Договорката за прехвърлянето на собствеността е постигната още през есента на миналата година след среща на премиера Бойко Борисов с кмета на Шумен Красимир Костов (БСП). Той е декларирал готовност за продаване на част от дяловете на частно дружество, което да инвестира в дружеството.

Става въпрос за групата "Титан пауър", чието дружество “Титан АС“ чисти осем столични района. Между частната фирма и местната власт ще бъде създадено публично-частно партньорство, като газовият дълг ще се плаща от “Титан“ на разсрочено плащане. Инвеститорът планира и да вложи 20 млн. евро за когенерация.

Това е поредният опит за спасяване на шуменската топлофикация, след като два опита за приватизацията ѝ се провалиха. В последната процедура миналата година “Титан пауър“ закупи документи за участие, но търгът с начална цена от 9.7 млн. лв се провали.

Споделяне

Още от България