Швейцария е отказала да доставя европейски стоки на Русия

Швейцария е отказала да доставя европейски стоки в Русия, заобикаляйки ембаргото на Москва, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Говорителят на федералното бюро по селското стопанство Юрг Йорди посочва, цитиран от икономическия всекидневник, че всички подобни молби са били отхвърлени. Той уточни, че към бюрото са се обръщали доставчици на плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Йорди не е посочил имената на фирмите. "Уолстрийт джърнъл" допълва, че мотивът за отказа е задължението на Швейцария да гарантира, че продукцията, която се доставя през територията ѝ, отговаря на действащите стандарти, но това е невъзможно, защото тези стоки са произведени извън страната.

"По-рано Швейцария се ангажира да противодейства на опитите на Русия да използва нейната територия за заобикаляне на санкциите, наложени (на Москва) от западни страни", отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Изданието напомня, че самата Швейцария не е засегната от руското ембарго, той като тя не е въвела широки санкции срещу Русия.

"Кафето и сирената са сред най-популярните стоки, които Швейцария доставя в Русия. Миналата година обемът на техния експорт бе близо 200 милиона шв. франка (221 милиона долара) или 2.4 на сто от общите продажби на хранителните продукти, пласирани в чужбина", подчертава американският икономически всекидневник.

Споделяне

Още от Бизнес