Швейцарците масово отхвърлиха гарантирания доход дори и без работа

Швейцарците масово отхвърлиха гарантирания доход дори и без работа

Предложението за въвеждане на безусловен основен доход в Швейцария изглежда е претърпяло огромно поражение на днешния референдум, предаде ДПА. Според прогнозните резултати на института gfs.bern 78 процента от гласоподавателите са се обявили против него, докато 22 процента са го подкрепили.

На първия в света подобен референдум швейцарците трябваше да се изкажат за или против предложението въвеждането на безусловен основен доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен , включително чужденец, живеещ редовно от пет години в страната, както и 625 франка за децата под 18 години. В същото време целта му беше да се спестят разходи за помощи за безработица, социални плащания и пенсии.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен основен доход би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги. Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Ако размерът на сумата бъде 2500 франка за възрастни и 625 за деца, то за изплащането на безусловния базов месечен доход ще бъдат необходими около 200 милиарда франка годишно. При това според авторите на инициативата 70 милиарда могат да се вземат от сегашните социални и пенсионни държавни фондове, а останалите средства могат да дойдат от приходи от икономическа дейност.

Сега брутният вътрешен продукт (БВП) на Швейцария е 600 милиарда франка.

За повечето швейцарци обаче, които благоговеят стойността на труда, е напълно немислимо да се получават пари без нещо в замяна, отбелязва АФП. Агенцията припомня, че през 2012 година те отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността на икономиката им.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време (10 часа по Гринуич) и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати, излъчени по националната телевизия, 66 процента са подкрепили реформата на правото на убежище и 61 на сто са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?